Stojan, užičko dete koje je postalo Stiv oskarovac

944

„Ja sam Srbin iz Užica, ali sam mnogo voleo Jugoslaviju. Voleo sam ideju da ti narodi žive zajedno. Po meni, ovo sada je tragedija… da tamo živim, bilo bi mi mnogo lakše da samo o Srbiji mislim. Ali, još mi je u glavi ideja Jugoslavije. Jugoslavija je bila kao jedna mala slovenska Amerika, ili je barem mogla biti.“ Stiv Tešić.

Porodica Stojana Tešića
Porodica Stojana Tešića

U Užicu 29. septembar 1942 – Rođen je Stojan Stiv Tešić, srpsko američki književnik, filmski scenarista, dobitnik Oskara. U strahu od komunističke odmazde, Stojanov otac 1944. odlazi u Ameriku. Godine 1956. sa majkom i sestrom Nađom četrnestogodišnji Stojan se preselio kod oca u Ameriku. Smestili su se u istočnom Čikagu, Indijana, i Tešić je kasnije i diplomirao na Univerzitetu Indijana, gde je bio član “FiKapa-Psi” studentskog bratstva.

Stojan Stiv Tešić na dodeli Oskara
Stojan Stiv Tešić na dodeli Oskara

Na Kolumbija univerzitetu piše svoje prve komade a njegova dramska dela doživeju veliki uspeh, između ostalog, nagrađen je i Oskarom za scenario filma “Breaking Away”. Na njegovo obrazovanje najveći uticaj je imala ruska književnost i on to nije krio, naprotiv, uvek je isticao veličinu ruske kulture koja počiva na sjajnim delima Dostojevskog i Tolstoja.
Opčinjen pisanjem Maksima Gorkog, za koga je smatrao da je veliki pisac ali tragičan zbog bolnih političkih kompromisa, Stiv upisuje doktorat, takođe vezan za rusku književnost i počinje, kako je rekao, da sumanuto da piše. Bilo je to vreme velikog uticaja Čehova i Stanislavskog na razvoj pozorišta u celoj Evropi, pa i u Americi, čemu je naročito, doprineo sistem glume Stanislavskog koji je i danas jedna od najvažnijih škola odomaćena u poznatoj glumačkoj školi Li Strazberga. To je i period kada nastaju Stivove najbolje drame.
Stojan Tešić je umro je od srčanog udara, u svojoj 53. godini, u Sidneju, Nova Škotska, država Kanada. Ministarstvo za dijasporu vlade republike Srbije ustanovilo je 2005. nagradu Stojan Stiv Tešić, kojom se nagrađuju pisci srpskog porekla koji pišu na stranom jeziku.