Slavko Vukosavljević pesnik hrabrosti i požrtvovanosti, Poema “Kadinjača”

1228

“Ako bih morao reći šta je Užička republika, rekao bih da je u toj atmosferi kolapsa, poraza, mraka, okupacije, tiranijie i smrti slobodno Užice bila država i konkretna manifrstacija etuzijauma, hrabrosti, dostojanstva i nade upravo kad je već počeo da izgleda kao da je sve nestalo od ljudi i života.” Slavko Vukosavljević
Slavko Vukosavljević postao je poznat pesmom “Kadinjača” (1950), koja je do 1985. imala još šest izdanja. Pesnik je kao temu pesme uzeo istorijski događaj – bitku na Kadinjači 29. novembra 1941. godine. Pisac je koristio psihološku analizu preživljavanja boraca Radničkog bataljona.

Partizanski Kurir dečak Slavko
Partizanski Kurir dečak Slavko

Slavko Vukosavljević rođen je u Užicu 1927. Godine u trgovačkoj porodici. Užicu je završio osnovnu i srednju školu. Engleski je studirao u Beogradu, a burmanski u Rangunu. Bio je novinar i urednik časopisa “Polet” i lista “Mlada kultura”. Objavio je zbirke pesama: „Tekstovi“ (1949), „Šta kažeš, Marija“ (1952), „Moja jedina mladost“ (1955), „Povratak“ (1976) i „Patriotske pesme“ (1981), „Rođendan“ (1987) i “Zbirke pesama” (1987).
U veme užike republike nije još napunio 15 godina ali je bio kurir pri partizanskoj jedinici. U razgovoru na TV5 Užice je 2002 godine ostavio sećanje o zabavnom životu za vreme Užičke republike; “Bilo je zabavnije i lepše nego što se može pretpostaviti u to ratno vreme. Skoro svake večeri su se u Sokolani održavali razni nastupi i igranke. Bio je sjajan hor, orkestar, i pozorišna trupa. Ponekad bi događanje bilo prekinuto i borce pojedinih jedinica da napuste dvoranu i prijave se na svoja mesta. Ponekad bi se čuli pucnji. Međutim, orkestar je i dalje svirao ili marš „Budi se Istok i Zapad“ ili tango „Večeras, draga moja, šaputaću ti neđne reči“. Ispred Sokolane, u mraku, oko barikada, parovi su se ljubili, a mi još dečaci istovremeno smo uzbuđeno gledali ratnike i ljubavnike.

Stari Slavko Vukosavljević
Stari Slavko Vukosavljević

Pesnik, prevodilac i novinar Slavko Vukosavljević je umro u Beogradu 20. Jula 2004. Godine. Iako je pisao pesme, priče, putopice, reportaže, eseje, bavio se prevođenjem, ipak najpoznatije njegovo delo je poema „Kadinjača“.

Knjiga poema "Kadinjača
Knjiga poema “Kadinjača

Bio je član Udruženja književnika Srbije i dobitnik mnogih nagrada i priznanja, među kojima je „Vukova nagrada“, „Oktobarska nagrada Beograda“, „Sedmojulska nagrada“.
Ako bi želeli da Slavka Vukosavljevića prestavimo najkraće mogli bi smo reći da je on pesnik rata, mira i ljubavi.