Početak užičkog pozorišta i njegova mala scena

1407
Većina Užičana koji su te 1954. godine predstavljali pozorišni život u gradu, predstava "Beli jelen" male pozorišne scene
Većina Užičana koji su te 1954. godine predstavljali pozorišni život u gradu, predstava “Beli jelen” male pozorišne scene

Užičko pozorište je osnovano 1945. kao Oblasno pozorište. Do 1948. radilo je u Domu kulture, u zgradi Sokolane. Prva predstava „Roditeljski dom“ Valentina Katajeva, u režiji Obrada Nedovića, izvedena je 24. septembra 1945. Igrali su Milica Vlajić, Marko Oljačić, Mile Stojanović, Vera Dokić.

Program dečije predstave „Snežana i sedam patuljaka“
Program dečije predstave „Snežana i sedam patuljaka“

Godine 1948. u Užicu je Narodno pozorište preseljeno u adaptiranu dvoranu bioskopa „Luksor“, gde je premijerno izvedena predstava „Noć u Globkom“ Matije Bora, u režiji Velimira Živojinovića, sa glumcima Esadom Kazazovićem, Reihanom Demirdžićem, Zagorkom Avramović.

Predstava „Snežana i sedam patuljaka“
Predstava „Snežana i sedam patuljaka“

U vreme upravnika Gojka Škora (1952- 1960.) u sardnji prvenstveno sa osnovnom školom Dušan Jerković u vreme direktora Đoka Kerkovića u pozorištu se stvara mala scena u kojoj igraju deca glumci među kojima je i Srba Nikitović. Prva prestava je „Beli jelen“ iz 1954. godine, na priloženoj fotografiji snimljenoj na bini su svi koji su tada predstavljali pozorišni život u Užicu. Jedna od prvih dečijih prestava bila je „Snežana i sedam patuljaka“, ivedena 1956. Zahvaljujući Srbi koji je sačuvao program i par fotografija, danas možemo dosta toga da saznamo o toj jednoj od prvih predstava užičke male pozorišne scene.

Predstava „Snežana i sedam patuljaka“
Predstava „Snežana i sedam patuljaka“

Od 1967. Narodno pozorište je smešteno u namenski izgrađenom objektu na severnom platou Trga partizana. Prva predstava izvedena u novoj zgradi, bila je epska komedija „Čudna zemlja“, u režiji Milenka Misajlovića i Branislava Kravljanca.