Ruža među kalama

385
Najlepši cvetovi kale
Najlepši cvetovi kale

Prvo ću da vas upoznam sa kalama, zatim sa Ružom. Kale su predivni cvetovi koji mame uzdahe svojom gracioznošću. Užičani ih najviše poznaju u beloj boji mada ova divna biljka može biti u raznim bojama, a jednako lepo izgleda u kući i dvorištu. Kala u Grčkoj ima značajno mesto u mitologiji. Kod Rimljana simbolizuju lepotu, a u hrišćanstvu se vezuju za nevinost, vrlinu i čistotu. Mnogi u posebnim prilikama biraju upravo buket napravljen od kala. Poreklom su iz Afrike, ali rastu i u drugim tropskim klimatskim uslovima. Iako će vam na pamet možda prva pasti bela kala, ova biljka cveta u različitim bojama, od bele preko roze do bordo boje. Radi se o cvetu koji dugo traje i kada se odseče zbog čega je popularan deo cvetnih aranžmana, posebno kada su u pitanju venčanja.

Kale vole boravak na sunčanim mestima ili u polusenkama u toplijim podnebljima. U našim užičkim uslovima mogu se gajiti u plastenicima ali i kao sobna pa Ii dvorišna biljka. Rastu umereno brzo, često proizvodeći cvetove početkom ili sredinom leta. Cvetaju tokom cele sezone, Kale mogu biti otrovne za kućne ljubimce poput mačaka i pasa. Cvet kale sadrži rafide koji kod kućnih ljubimaca mogu izazvati zdravstvene probleme, od blažih do jako teških. U svakom slučaju, oni koji zasade kalu i dobro se brinu nagrada su egzotični, graciozni cvetovi dostupni u širokom spektru boja.

Ruža među kalama
Ruža među kalama

U Sevojnu živi Ruža, Ruža Đokić. Ona u plastenicima uzgaja kale. Veći deo barskog zemljišta svoga dvorišta Ruža je uspela da pretvori u pravi mali raj gde postoji samo miris i lepota belih kala. Šest godina ih uzgaja, neguje, brine i kale isporučuje zainteresovanima najviše cvećarama

Za Ruža i njenu ćerku Nevena bele kale su cvet najlepši među cvetovima, koji predstavlja simbol lepote i nežnosti, a počele su da je gaje sasvim slučajno a sada imaju dva plastenika ovih posebnih cvetova. Ruža se poverila novinarki Zvezdani Gligorijević: “Nema ništa lepše nego kada otvorite plastenik i zamiriše 2.000 kala. Kada moji unučići uđu ujutru u plastenik kažu mi – ‘baba, pa ti pričaš sa njima!’ I baš tako. Ujutru kada uđem u plastenik kažem im; ‘gde ste moje lepotice?’. Njihov miris i lepota daju mi snagu. Srela sam se ljudima iz Pančeva koji godinama gaje kale. Oni su bili oduševljeni proizvodnjom. U razgovoru sa njima svidela mi se ta ideja. Imali smo plac, koji je nekada bio bara, a u razgovoru sa njima shvatila sam da kala ‘hoće’ vodu. Od njih sam prvo kupila 300 lukovica, pa zatim 1.000. Terala sam sebe da ne odustajem. Lep je to posao i zadovoljstvo je raditi, ali nije lako kako to mnogi misle. Ja imam i jedan veliki problem, a to su puževi. Ako ne zatvorim plastenik oni uđu. Dešavalo se da uveče u 22h ćerka i ja pod baterijskim lampama skidamo puževe. Ovde je bara i ne može pužomor sve da očisti, jer čim se nakvasi on gubi dejstvo. Ujedno i skup je, a to su dodatni troškovi. Sada imam imam dva plastenika u kojima gajim kale. Kada ih ne razvozim, onda sam u plastenicima, koji moraju da se održavaju”.

Ružina ćerka sa tek ubranim kalama
Ružina ćerka sa tek ubranim kalama

I tako, dok Ruža i njena ćerka beru kale, skoro da se i ne vide u njima. Mogu porasti i do 160 cm.

“Sve je ovo lepo, ali najveći problem je naći tržište. Kada sam počela stavljala sam kale u automobil i od cvećare do cvećare u skoro sve gradove u Zlatiborskom okrugu. Sada ih razvozim u Užice, Požegu, Novu Varoš, Prijepolje, Priboj, Kosjerić, Ivanjicu. Uberem je kada se otvara cvet da bi bila sveža u cvećari. Takođe, uzgoj kala može da se kontroliše. Čim zavrnete vodu, ona prestaje da radi. Planiram da početkom juna zatvorim vodu, a onda malo kasnije da pustim, da bi ih imala u septembru i oktobru, jer će biti svadbi”, kaže Ruža među kalama, posebna Užičanka.