Šmaka koji se na Rajskim osetio “Rajski”

857

Dragan Šmakić zv. „Šmaka“ bio je zaista poseban Užičanin. Rođen je 1912. godine. Kod oca je zavšio krojački zanat, ali se više zanimao za elektroniku. Svirao je nekoliko istrumenata najviše je voleo havajsku gitaru. Veoma se zanimao za mehaniku automobila, motore i važio je u Užicu za veoma dobrog mehaničara. Dosta vremena je provodio kod sestre Anđe i zeta Nikole Prohorov. Nikola je imao automobil marke „Štajer“, o čijem održavanju se Šmaka brinuo, a imao je svoj motor sa prikolicom HD wla 750 .

Tokom Drugog svetskog rata bio je u nemačkom zarobljeništvu, a odatle je pred kraj rata bio pušten zbog bolesti. Posle Drugog sv. rata radio je u Valjaonici bakra do penzije. Dragan Šmakić se nije ženio, voleo je prirodu posebno Đetinju. Kao mladić u gornjem toku Đetinje iznad Velike brane otkrio je prelepo mesto za relaksaciju, kampovanje i nazvao ga „Rajski otoci“.

Užičani to mesto i danas zovu „Rajski“ a zašto ga tako zove danas taj deo reke kada su „Rajski“ zbog uređenog šetališta voma poularni retko ko zna. Kada je Dragan Šmakić Šmaka umro 1994, sahranjen je na Teraziskom groblju.Na ovoj zanimlj ivoj fotografiji Dragan Šmakić Šmaka na svom motoru sa bratom Slobodanom i snajom Darinkom.Fotografiji snimljenoj na Kraljevim vodama na Zlatiboru