Da se vinem preko krive Drine u…

731

Bilo je to 1966. Izgradnjom hidroelektrane Perućac se stvorilo jezero u kanjonu Drine od Perućca do Višegrada od 50 kilometara. U užičkoj“Raketi” su predpostavili da će privući mnogo turista pa su rešili da kupe brod koji će ih prevoziti da razgledaju lepote kanjona.

Taman sam napunio 14 godina kada sam krstario “krivom Drinom” brodićem od Perućca do Višegrada. Sećam se, početak je bilo jezero, meni tada beskrajne površine kojoj su okolne planine, začinjene zracima sunca i ukrašene kojim oblačkom, davale još lepšu smaragdnu boju. Kanjon Drine u dužini nekoliko desetina kilometara, smenjuju se kotline sa klisurama i kanjonima. Posle kanjona Kolorada i kanjona reke Tare, ovo je najdublji kanjon na svetu. Najdublji deo kanjona Drina je izgradila usecajući se u padine planine Zvijezde, gde je u pojedinim delovima kanjon dubok i do hiljadu metara.

Kad sam objavio tekst moj čitalac Đorđe Bogdanović mi je poslao fotografije kako je Drina izgledala pre izgradnje Jezera, pa i njih prilažem radi boljega utiska.

Na fotografiji je Raketin brodić koji je krstario kanjonom “krive Drine” do Višegrada. Ali i Drina pre izgradnje brane sa sve splavarima.