Avgust 1960.

2239
Mladi građevinski tehničar Slobodan Kovačević tokom gradnje
Mladi građevinski tehničar Slobodan Kovačević tokom gradnje “Kule”

U toku leta ove 1960. godine Užice je postalo ogromno gradilište. Trg se gradi, grad se urbanizuje. Građevinsko preduzeće “Zlatibor” završavalo je Kulu, skinute su skele i obavljaju se sitni završni poslovi. Izvršen je tehnički prijem zgrade pored Kule.

Na Rosuljama su se gradile dve stambene zgrade sa 12 stanova. U Selakovini je započeta izgradnja tri stambene zgrade. Započeti su radovi za potrebe Valjaonice bakra, dva solitera iznad stadiona, svaki će imati 24 dvosobna stana i 4 garsonjere. Radilo se i na upravnoj zgradi Elektrodistribucije u ulici Miladina Popovića. Dograđivao se Hotel “Palas”, a do Palasa se završavala trospratnica banke.

Popločavanje trga
Popločavanje trga

U toku je bilo popločavanje Trga, dok su radovi na Društvenom domu i ostalim zgradama odmicali. U sklopu Trga počela je izgradnja bloka D, iznad bioskopa. Raščišćavan je teren za izgradnju bloka B, koji će biti povezan sa robnom kućom.

U Krčagovu, Direkcija za stambenu izgradnju završavala je 35 stanova i započela je izgradnju dve stambene zgrade u Dušana Višića. Započeli su su radovi na adaptaciji fabrike kisika za potrebe preduzeća “Koža”. Ubrzano se radilo adaptacija bivše šumarske škole. Gradila se zdravstvena stanica na Rosuljama i Antituberkulozni dispanzer u Kosovskoj.

Popločavanje trga
Trg svakodnevno napreduje, dok Užičani žive veoma patrijahalno

Na fotografiji Užice 1960. Trg se gradi, zaista se lepo vidi i nadvožnjak preko Ćirine pruge. Za njega su Užičani govorili, šegačili se da je prvi i najmanji tunel do Sarajeva, od ogromnog broja koliko ih je bilo na ovoj trasi pruge uskog koloseka… Odmah iznad nadvožnjaka, bila je kuća poznatog mesara Milutina Majstorovića, ispod se vide se kuće Tešića i Mijuškovića, koje još postoje (2017.). Nenad Milojević: “Na taj nadvožnjak smo kao deca trčali i junačili se kako nam para i dim, koji Ćira sikće, dok prolazi ispod nas, ne mogu ništa…”

Dok je trg građen, organizovana su na njemu razna događanja. Mladi su dolazili na časovima likovnog da slikaju gradnju. Strelci su organizovali takmičenja. Ana Gavrilović: “U vreme izgradnje Trga partizana organizovano je streljačko takmičenje. Streljačka družina “Aleksa Dejović” okupljala je članove ženske i muške populacije. Moj otac, Adam Mitrović, bio je dugo godina zaljubljenik u ovaj sport, član ove družine, a jedno vreme je i rukovodio njome. Sudeći po još nekim fotografijama koje posedujem, druženje uz ovaj sport je bilo prelepo. Ovu fotografije je snimio moj otac.”

Patrijarh German 1960.
Patrijarh German 1960.

Početkom avgusta Patrijah German je posetio užički kraj. Prvo je otišao u Mokru Goru, gde ga je sačekao prota Milan Smiljanić. Nakon toga su otišli u Užice, pa u Sevojno, gde mu je u Hotelu “Mejug” presednik Narodnog odbora Sreza, Olga Živković, priredila svečanu večeru. Sutradan, pred užičkom Sabornom crkvom, dočekao ga je veliki broj građana. Zatim je posetio staru užičku crkvu, a potom bio na svečanom ručku u Parohijskom domu.

Najvažniji događaj u ovoj godini u Užicu je otvaranje nove užičke plaže. Plaža je otvorena 7 avgusta, pre podne, u 10 časova, posle 18 meseci izgradnje, pod pokroviteljstvom Valjaonice bakra, pred 3000 Užičana. Program je bio interesantan – defile plivača, masovno plivanje, plivački kros, plivački dvoboj i vaterpolo duel “Partizana” i “Crvene zvezde”. To je bila prva vaterpolo utakmica koja je odigrana pred Užičnima. Užičani su spontanim aplauzom pozdravili Voja Bojovića, najzaslužnijeg za tako efikasnu i brzu izradu plaže. Iskopano je 1200 i nasuto 12.000 kubika zemlje, ugrađeno 530 kubika betona, 40.000 tona gvožđa, 3000 kubnih metara kamena. Dan posle otvaranja, plaža je uzela i prvu žrtvu. Bio je to šesnestogodišnji Petar Milinković, koji je skočio sa mosta na brani. Očevici su pomislili da je preronio i pridružio s drugovima u čamcu. Tek je predveče otkriveno da se udavio.

Meteorolog Boris Koljicki obradovao je Užičane svojom prognozom: “U avgustu se može očekivati lepo vreme, sa jačim vrućinama i to negde počev od 15 avgusta, a tako vreme će potrajati do 15 septembra.”
Učenici Učiteljske škole, njih 13, otišli su na radnu akciju Autoput Brastvo-Jedinstvo. Učenici Ekonomske škole su se vratili sa istoga gradilišta, a njihova brigada “Aleksa Dejović”, koja je za mesec dana, koliko su bili na gradilištu, tri puta proglašena udarnom i tri puta specijalno pohvaljena.

Prva ustanova koja se preselila u svoje nove prostorije na “Spomen trgu” (Trg Partizana) je Narodna banka (SDK). Ova, tada novoizgrađena, zgrada bila je jedna od najuređenijh u Srbiji. U njenom prizemlju je šalter sala sva u mermeru, postojala je automatska telefonska centrala i pet kancelarija. Na spratu se nalazi 13 kancelarija, a u suterenu pomoćne prostorije i stan za domara.

Na sporskim terenima užiškog sreza, pojavio se sa sudskom pištaljkom najmlađi fudbalski sudija u Srbiji, osamnestogodišnji Užičanin Bogoljub Dragutinović. Sudijski ispit je položio u Čačku i dobio sudijsku lektimaciju Saveza fudbalskih sudija Jugoslavije.

U “Vestima” se pojavio oglas: “Deco i odrasli, samo kod poslastičarnice “Opatije” možete dobiti odličan sladoled, kao i ostale proizvode. Pošto je sezona sladoleda na izmaku, u vašem je interesu da nas posetite, gde ćete se uveriti u kvalitet našeg sladoleda i ostalih specijaliteta “Opatija”.
“Opatija” je bila privatna poslastičarnica, koja se nalazila preko puta današnjeg “Zdravljaka” Sretena Gudurića.