Septembar 1960.

1814

Početkom septembra pojavilo se upozorenje u gradu: “Zbog povećane potrošnje vode, sadašnji kapaciteti gradskog vodovoda u Užicu ne mogu da zadovolje sve potrebe. Svakoga dana povećaju se za 2-3 priključka.”

FK Sloboda se kvalifikovala za dalje takmičenje za kup Jugoslavije, pobedivši Takovo u Gornjem Milanovcu sa 2 : 0. Košarkši Slobode su lako pobedili Borca iz Čačka sa 31:22 i povratili popularnost kod užičke publike. Na užičkom stadionu atletičari su pobedili na dvomeču. Najznačajni rezultati su bili: na 100 metara, Nešković sa 11,2; 400 metara Simić 55,2; 3000 metara Palikuća 10,06,2; skok u dalj Čarapić 6,41 metar; skok u vis Vučković 165 santimetara; štafeta 4 x 100 metara 46,9; bacanje kugle Ristović 13, 32 metra. Ovo su bili pobednički rezultati užičkih takmičara.

Užički osnovci iz OŠ Dušan Jerković s početka šezdesetih
Užički osnovci iz OŠ Dušan Jerković s početka šezdesetih

Urađena je anketa među 1.340 osnovaca okruga – “Kuda žele da idu posle završene osmogodišnje škole”. Njih 925 je želelo da produži školovanje u nekoj od srednjih škola, 164 želelo je na zanat. Najviše ih je želelo u tehničku školu 196, ekonomsku 123, gimnaziju i vojnu 105. Najmanje ih je želelo u geodetsku, muzičku, šumarsku. Od 164 koji su izrazili želju da idu na zanat, 104 je htelo da budu automehaničari. Niko se nije prijavio za pekara, kovača, alatničara, mesara. Ovi zanati su ostali u anketi nezastupljeni.

Sedamnaest slučajeva virusnog Meningitisa je izazvalo popriličnu uzbunu u Užicu i okolini, pa je sanitarni inspektor odložio početak rada škola do 12. septembra. Bila je na snazi odluka da se zabranjuje okupljanje mlladih do 18 godina u bioskopima, na plaži i igrankama. Zato su neki nazagriženiji užički filmofili propustili filmove u Bioskopu “Zlatibor” – “Obračun kod OK Korala”, u Domu JNA “Tri koraka u prazno”.

Oko 2.000 gledalaca sa zadovoljstvom je gledalo utakmicu Sloboda – Loznica, koja se završila 3:2 i “Slobodi” obezbedila kvalifikaciju za kup Jugoslavije.

U Bioskopu “Zlatibor” su igrali filmovi “Blago sa obale Dunava” i “Veliko išekivanje”, u Domu armije “Jednostavna devojka” i “Komunist”.

Proslavljen je 24. septembar, dan oslobođenja Užica. Vence na Partizanskom groblju, na groblju na Dovarju, položili su saborci, a Olga Živković je otkrila spomenik Milici Mici Đorđević.

Nastavljeno je snimanje filma “Prvi građanin male varoši”
Nastavljeno je snimanje filma “Prvi građanin male varoši”

U školama su držana predavanja “O slobodarskim tradicijama Titovog Užica” i značaju 24. septembra, ne samo za ovaj kraj, već za celu zemlju, u stilu: “Dok su se hitlerovske horde nalazile pred Moskvom i Lenjingradom, partizanska vojska je kroz Užice sprovodila zarobljene fašiste. Dugačka kolona zarobljenih Nemaca, pogleda urtog u zemlju, išla je sporo. Terali su ih borci, koji nisu imali, ni poznavali ratnu tehniku, ali borci koji su imali junačko srce, koji su umeli da mrze neprijatelja i da bezgranično vole svoj narod.”

Počela je školska godina. Novinari vesti R. Popović i A. Đurić su zapisali: “Drago svima poznato školsko zvonce je ovoga puta zazvonilo u sedam redovnih škola. Na okupu su profesori i đaci. Prvi će, sigurni smo u to, učiniti sve da njihovi učenici steknu šire i dublje obrazovanje, kako bi mogli da se pripreme za samostalni hod u životu”.

Udruženje ribolovaca “Đetinja” je organizovala takmičenje “u lovu ribe na plovak” na Zapadnoj Moravi kod Jemenske stene. Pobedili su Svetislav Đorđević – Đido i Dragutin Lazarević, koji su dobili po bambusov štap sa koturom.

Osnovan je Rukometni klub koji nosi naziv “Sevojno”, takmičio se u u Zapadnomoravskoj rukometnoj zoni.

Plahat za prvi igrani film koji je snimljen u Užicu
Plahat za prvi igrani film koji je snimljen u Užicu

Otpočeli su radovi na izgradnji TV releja na Ovčaru, žurilo se da se omogući direktan prenos dvadesetogodišnjice revolucije, koja će se održati u Užicu.

Završeno je snimanje filma “Prvi građanin male varoši”. Režiser Puriša Đorđević, na pitanje da li je u redu da premijera bude u Užicu, odgovorio je: “I red je da tako bude”.

26. septembra je počela da radi Tehniška škola mašinskog i elektrotehničkog smera u zgradi Učiteljske škole. Upisano je 140 učenika, po 70 mašinskog i elektrotehniškog smera.

FK Sloboda je ispala iz takmičenja za Kup Jugoslavije. U polufinalu ih je izbacila ekipa Sloge iz Kraljeva. Zato su užički atletičari pred praznim stadionima nizali uspehe.

Sirena za uzbunjivanje
Sirena za uzbunjivanje

Pojavili su se i oglasi: da muzej raspisuje konkurs za Kustosa istoričara, a upravni odbor Dečijih letovališta je tražio upravnika.

Građani Užica su obavešteni da će se od 1. oktobra 1960. vršiti isprobavanje sirena svake prve srede u mesecu, u 15 časova, jednoličnim tonom, u trajanju od 1 minut. Te sirene su nam, na opštu žalost, zatrebale posle trideset devet godina – 1999. godine.