Jun 1969.

579
Lepoti Zlatibora retko je ko može da odoli
Lepoti Zlatibora retko je ko može da odoli

Svi Slogini kapaciteti na Zlatiboru su rasprodati do septebra meseca. Interesovanje za Zlatibor je bilo takvo da su se za njega morale tražiti rezervacije nekoliko meseci unapred. Čak su se već ovoga juna počele rezervacije za doček nove 1970. godine.

Draža Markovič presednik Skupštine Srbije je obilazio najveće privredne gigante u užiškom kraju, ali se najviše zadržavao na Zlatiboru u privatnom druženju sa najboljim užičkim kockarima.

Pripreme za izgradnju areodruma u Branškom polju zapale su u ćorsokak zbog magle koja se često pojavljivala u tom kraju. Ali još niko nije smeo da kaže da taj areodrm nikada neće biti napravljen.

Kolone automobila su počele da idu na jug – na more, Invazija se tek očekivala. Na putu dugom više stotina kilometara, putnici u automobilima nailaze na nagori deo puta na prelaz preko Dovarja. Ovaj deo puta je bio skoro neprohodan svakoga proleća. Ispala kocka, napravila se brda i doline i samo su teško mogli da prođu mali putnički automobili. Nadležni najzad rešiće da poprave, one već pomenute famozne leteće kocke koje posle popravke prestadoše da lete iznad glava, nestade rupa ali ostde kolovoz valovit i težak za vožnju.

Klinci šezdesetih, kratke pantalone, šarene italijanske majice, japanke ili bosi
Klinci šezdesetih, kratke pantalone, šarene italijanske majice, japanke ili bosi

Ovih dana juna na mnogo mesta Užicu se moglo videti kako se igra danas već zaboravljena igra “Krajcarica” koja je tada kao kockarska igra bila zabranjena. najomiljeno mesto za ovu zabranjenu zabavu bilo je na Zelenom pijacu (onom starom gde je sada hotel “Zlatibor”). Ispred prodavnice mesa zaludne zanatlije i pijačni prodavci u sparnom popodnevu uz druženje sa ladnim pivom, bacali su ko bliže zidu. Zatim najbliži baca novčiće iznad glava u vazduhu, one aluminijumske dvodinarke i petodinarke, mesigane desetice i pedesetice i nosi prema tome kako je novac pao, na “pismo” ili na „glavu“; pismo-glava. Sve to gledaju užički klinci bosih prašnjavih nogu izrazbijanih kolena i komentarišu: “Zašto ovi matori igraju kracarice a nama brane”, čekajući da ih igrači pošalju za pivo da se i oni ogrebu za klaker ili koktu.

. Jedan od najpopularnijih "narodnjaka"u Užicu Bora Spužić Kvaka
. Jedan od najpopularnijih “narodnjaka”u Užicu Bora Spužić Kvaka

Drugog juna u T. Užicu po prvi put je gostovao Bora Spužić – Kvaka u bioskopu “Partizan”. Sa njim su nastupili Dragan Živković – Tozovac, Anica Zubović i Kvartet Danila Blagojevića. Bio je član KUD „Abrašević“, gde je i dobio nadimak Kvaka, zahvaljujući drugu, koji je želeo da ga nazove fakinom (mangup). Bora Spužić je ostvario veliku popularnost u Užicu pesmom „Pođimo u krčmu staru“. Imao je mnogo uspona i padova, novac je brzo zarađivao, ali ga brzo i trošio. Voleo je kafanu i žene, ženio se četiri puta. Njegova popularnost je vrtoglavo rasla, dostizala vrhunac, a zatim padala. Objavio je 23 singla i 16 albuma i bio jedan od najpopopularnijih narodnjaka i rado viđen gost Užicu i na Zlatiboru.

Na Kapetanovini vojska je izgradila česmu, za stanovništvo, tada bezimenih ulica ovoga brda. Vojnici su uložili poprilično slobodnog vremena, izbacili poprilično zemlje i kamena, ali su uspeli i poklonili građanima ovoga kraja lepu česmu koja i dans teče.

Pored saveznog fudbalskog sudije Vidića, Užice je dobilo još jednog sveznog sudiju. Bio je to tridesetogodišnji Milutin Zečević sekretar Saveza organizacije za fizičku kulturu, koji je u Beogradu položio ispit i dobio zvanje saveznog košarkaškog sudije. Prva zvanična košarkaška utakmica koju je Zečević sudio bio je susret između Borca i kraljevačke Sloge u Čačku 1958. godine.

Fk Sloboda sezona 1969/70
Fk Sloboda sezona 1969/70

Završeno je takmičenje u istonoj grupi druge savezne lige “Sloboda” je savladala Dubočicu sa 2:1 i osvoji treće mesto ispred nje su bili Radnički i Trepča. Tada je prvi tim “Slobode” izgledao ovako: Dugalić, Marić, Jokić, Dogandžić, Sljepčević, Ivetić, Cerović, Barjaktarević, Vitorović, Vukašinović, Đoković, Musić. Trener je bio Arapović. Predsenik kluba je bio Glišo Kokara koji nimalo nije bio zadovoljan ovim rezultatom: “S obzirom na kvalitet igrača koje smo imali u odnosu na druge klubove , obezbeđene uslove i sve ono što bi moglo pravdati treće mesto, smatram da plasmanom ne možemo biti zadovoljni i da on u sadašnjem trenutku prestavlja neuspeh”.

U bašti hotela “Palas” jednog sparnog junskog dana, pošto je konobar doneo mlak špricer, vodio se ovakav razgovor: – Ovo je piće mlako, pozovi mi šefa sale. Konobar Apo: – Uzalud ga tražiš, ni on ti ga neće popiti…

Otkako su ukinuli “ćiru od Požege do Užica dogodilo se da preko raskrsnice u Omladinskoj ulici gde je most koji vodi na Zlatiborski put, prođe kamion. Vozač se nije obazirao na saobraćajnog milicionera, ni na njegovu podignutu palicu. Milicioner sede na motor pretekne kamion i zaustavi ga: – Molim vas, druže, za{to, niste stali kad sam podigao palicu? – To kod nas, na železnici, znači da je prolaz slobodan, – odgovori prekvalifikovani mašinovođa.