Maj 1963. godine (drugi deo)

925

Ako pogledamo šta se ovog maja značajno dogodilo u svetu van Užica, izdvojio bih događaje: U gradu Hue vojnici Armija Republike Vijetnam su otvorili vatru na budističke demonstrante koji su protestovali zbog vladine odluke da zabrani isticanje budističke zastave na praznik Vesak, usmrtivši 9 osoba. Održan je Samit afričkih država u Adis Abebi, koji je okončan sporazumom o osnivanju Organizacije afričkog jedinstva. Ovog maja je rođen Džordž Best, fudbaler Mančester junajteda i reprezentacije Severne Irske. Rođena je i Maja Gojković, aktuelna predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, koja je osnovana 1903. godine.

Stari Zeleni pijac, sređeni travnjaci. Ove 1963. čistoća grada je bila na zavidnom nivou
Stari Zeleni pijac, sređeni travnjaci. Ove 1963. čistoća grada je bila na zavidnom nivou

U T. Užicu formiran je Odbor za uređenje grada. Bio je sastavljen od dvadeset Užičana, a za predsednika je bio izabran Ratko Ristović, direktor Krojačkog preduzeća “Kadinjača”. Osnovna delatnost odbora je da vodi stalnu brigu o čistoći i lepoti Užica. Trebalo je da organizovano sprečavaju preduzeća, koja kada završe neki od novoizgrađenih objekata ne ostavljaju otpadke, izrovane ulice, zapušene kanale… Planirano je uređenje skvera od Doma armije do Više pedagoške škole. Planirano je da se predloži da se redovno uređuju travnjaci, da preduzeća postave reklamne panoe, da se uklone ružne ograde, okreče kuće…

Preduzeće “24. Septembar” je podnelo zahtev za dobijanje zajma u iznosu od 18,000.000 sa kojim bi podigli tri trafo stanice u Gostinici, Volujcu i Ravnima i proširenja mreže javne rasvete u gradskim ulicama.

Trezor u kome je bila partizanska fabrika oružja
Trezor u kome je bila partizanska fabrika oružja

Preduzeće “Čigota” je poboljšalo snadbevanje grada voćem i povrćem, potpisalo je ugovor sa zadrugama u Bogdanovcima i Đevđeliji, koje su gradu isporučivali buraniju, grašak i paradaiz. Potisan je i ugovor sa poljoprivrednim dobrom “Opuzen” iz Hercegovine, koje je isporučivalo veće količine ranoga voća i zelenog povrća.

Izabrani su novi upravni odbori u “Terazijama”, “Uzoru”, “Metalopreradi” i u “Valjaonici bakra”.

Užički muzej je ponovo otvoren, kao i postavka u Trezorima. Proračunata je i postavljena nova instalacija i mreža za osvetljavanje izloženih predmeta. Ponovnim otvaranjem muzeja, rešen je veliki problem i težak posao, i mogle su da počnu priperme za postavku budućeg zavičajnog muzeja.

Prodavnica tekstila "Tara" na "Lipi"
Prodavnica tekstila “Tara” na “Lipi”

Preduzeće “Kadinjača” pustilo je u prodaju ženske i muške mantile od “dralona” akrilnih vlakana, koji je u to vreme bila nova vrsta tkanja. Trebala je da parira tada popularnim šuškavcima, koje su Užičani donosili iz Trsta.

U preduzeću Gradini su odlučili da prodavnica “Gorica” kod “Aleksića mosta”, “Tara” na “Lipi” i “Jedinstvo” na Carini rade nedeljom od 6 do 10 časova

U “Vestima“ se pojavilo obaveštenje: “Generacija maturanata iz 1948. godine organizuje u subotu 8. juna proslavu petnestogodišnjice mature. Za informacije i prijave obratiti se Miloradu Marijanoviću, profesoru Gimnazije “Miodrag Milovanović – Lune”, Titovo Užice.

Mladi pesnik Nenad Ristanović – Staparski je u “Vestima” 22. maja 1963. objavio svoju prvu pesmu “Poslednja suza”, poslednja strofa pesme je glasila:

Poslednju želju tvog osmeha nisam
i ne mogu ispuniti
jer nemoguće je moru ukrasti penu
mesecu odsjaj noći
Zato ti vraćam poslednju suzu
što mi je pokloni na rastanku.

Užičani su vodeći decu masovno išli da gledaju slet 1963. godine
Užičani su vodeći decu masovno išli da gledaju slet 1963. godine

Dvadesetpetog maja ove 1963. godine održan je slet povodom Dana mladosti. Sunčan dan, na nebu nema ni oblačka. Mnoštvo Užičana krenuli su ka stadionu, držali su decu za ruku. Pola časa pre početka 3 000 Užičana je popunilo tribine. U 16 časova na Trgu je formirana kolona učesnika sleta. Predvođeni vežbačima DTV “Partizan” i “Vojnom muzikom” Doma JNA, kolona je prodefilovala ulicama grada na putu prema stadionu, gde su stigli pozdravljeni od gledalaca skandiranjem “Tito, Tito”.

Pred početak sleta prisutne je pozdravio Siniša Skoković, predsednik Opštinskog komiteta saveza omladine, veličajući Dan mladosti, posleratnu izgradnju, i na kraju otvorio slet.

Sletska vežba "Brastvo jedinstvo"
Sletska vežba “Brastvo jedinstvo”

Prvo su nastupili preko 600 dečaka i devojčica užičkih osnovnih škola, koji su sa puno pedaterije izveli svoju tačku koju su završili kličući “Tito, Tito”. Nakon njih su nastupili izvidnici koji su za nepuna tri minuta podigli šatore. Onda su nastupili mali biciklisti, a zatim gimnastičari OŠ. “Nada Matić”, pa učenici “Ekonomske škole” sa ritmičkim vežbama. U međuvremenu atletičari su održali trke na 100 i 1000 metara. U prvoj trci pobedio je Milošević, a u drugoj Kurćubić, učenik Gimnazije, već poznati atletičar. Nešto kasnije, uz zvuke valcera, nastupili su učenici OŠ “Andrija Đurović”. Vežbajući na spravama oduševili su prisutnu publiku. Sestre Karadarević i Mirko Stanišić bili su najbolji. Osnovna škola “Dušan Jerković” je nastupila sa kolom uz pesmu “Druže tito Ljubičice bela” za koju su svi rekli da je najzanimljivija tačka sleta i odali priznanje autoru vežbe, nastavnici Veri Kovačević.

Vežbači Društva Partizan su prikazali publici zavdan nivo vežbi na sprvama, a zatim su pokazali i borbe u džudo-u. Ovo je veoma zinteresovalo publiku, jer je to bilo nešto novo za Užice. Na kraju programa učenice učiteljske škole, sa kompozicijom Vlajka Kovačevića, izvele su ritmičku vežbu “Brastvo jednistvo”. Buduće učiteljice su izvele tačku besprekorno. Bila je ovo još jedna priredba koju će Užičani pratiti generacijama, zbog mnoštva učesnika, a i datoj važnosti manifestacije.