Izrada prvih kolor fotografija u Užicu

946

Početkom avgusta mislim da je bila 1979.godina se u “Vestima” pojavila neobična reklama na kojoj je bio fotoaparat sa krupnim crnim slovima “Kolor fotografije” ispod sitnim tekstom: “Sa vaših kolor filmova izrađujem brzo i kvalitetno” pa podebljanim: “Mijušković, Nebojšina 12/1, tel. 21-037”. Sada se i Užicu mogla izraditi kolor fotografija.. do tada su se filmova morali slati u Beograd u Sinefoto i u Fotokemiku u Zagreb. Tako se jedan od Mijuškovića vratio na užičku poslovnu scenu, ovoga puta kao fotograf. Njegov otac Veljko Mijušković je bio u predratno vreme jedan od najpoznatijih užičkih trgovaca tekstilom.

Milan Mijušković do tada prosvetni radnik rešio je da započne privatni posao u vreme kada baš i nije bilo povljno za to, u vreme Titove Jugoslavije. Milan je svoju novi posao započeo u staroj Mijuškovića kući u Jazovima gde je otvorio fotografsku radnju. Od tada sve do današnjih dana se bavi profesionalno fotografijom. Nešto kasnije je otvorio i prvi užički privatni radio.

Dragan Babić: – Čuvena Durst laboratprija sve ručno u potpunom mraku analizator gustine, korekcije, procesor pre 40 godina…

Na fotografiji Milan Mijušković