Kako je Špančeva ćerka postala gradonačelnica

1101
Mladi Rako Španac desno sa kumom Mišom Milovanovićem
Mladi Rako Španac desno sa kumom Mišom Milovanovićem

Rako “Španac” bio je cenjeni Užičanin levo krilo FK Slobode, poznati užički golubar, nastavnik koji je predavao predmet Odbrana i zaštita. Užičani su ga voleli, cenili i poštovali. Bio je zgodan zanimljiv čovek jednom rečju omiljen u svom okruženju. Sećam ga se iz škole kao gospostvenog nastavnika i iz dvorišta komšije Đere slobodinog golmana koji je bio golubar i često su se poznati užički golubari okupljali kod njega. Španca sam u društvu golubara upamtio kao duhovitog čoveka i odličnog poznavaoca golubarstva. Sećam se iz tog vremena i njegove ćerkice koja je bila milo i pametno dete.

Doktorka Jelena Raković Radivojević
Doktorka Jelena Raković Radivojević

Danas je ćerka ovog plemenitog Užičanina žena koja je ušla u gradsku istoriju kao prva gradonačelnica Užica. To je dr. Jelene Raković-Radivojević. Rodila se u užičkoj, strogoj, patrijahalnoj porodici. Odrastanje brata i nje je bilo drugačije nego što danas odrastaju deca. Od njih se očekivalo da budu dobri đaci, da nemaju nikakvih problema u školi, da budu kulturni, vaspitani, da budu primer ostaloj deci. Otac Rako popularni „Španac“ je bio glava kuće a njegovi životni stavovi i principi su se morali poštovati. Jelenina majka je svojom tananom dušom i iskrenom ljubavlju koju je poklanjala svom suprugu i deci davala jednu harmoničnu atmosferu u porodici. Odrasli su u Sarajevskoj ulici (Krcunovoj), njihov svet je bio svet dvorišta ulice, druženja i školskih obaveza.

Jelena voli Užice iz svih perioda njenoga života i uvek se osećala kao prava Užičanka i to isticala, hvalila i promovisala rodni grad. Ipak, ima zamerku Užičanima, i onim iz stari užičkih porodica i onima koje su užičani prihvatili a to je nejedinstvo kada je grad u pitanju.

Gradonačelnica Jelena Raković Radivojević
Gradonačelnica Jelena Raković Radivojević

Jelena kao sednjoškolka se bavila uspešno košarkom, odlazak na studije medicine je doneo i dilemu dali da nastavi da se bavi košarkom ili da uspešno studira. Posle nekoliko meseci shvatila da medicina i košarka ne mogu zajedno, tako da je vrhunska košarka ostala njena neostvarena želja. Posle završetka studija vratila je se u Užice i zaposlila kao lekar u anesteziološkoj službi gde je se usavršavala učeći od najboljih užičkih lekara.

Jelena Raković Radivojević doktor specijalista anesteziologije sedam godina je bila direktorka Opšte bolnice Užice. A zatim je kao član SNS predložena i izabrana za prvu gradonačelnicu u istoriji Užica. Izabrana je u sred pandemije Kovida 19 na sednici Skupštine grada sa 44 glasa odbornika, dok je protiv njenog izbora bilo 13 odbornika. Posle izbora je izjavila: “Na meni je velika odgovornost i čast što ću u narednom periodu zajedno sa svojim timom voditi ovaj grad. Pokušaću da deo svog iskustva sa dosadašnjeg posla prenesem i na lokalnu samoupravu, kako bi brže i efikasnije realizovali sve planove”. istakla je da će insistirati na jedinstvu, slozi u realizaciji ciljeva i dodala da će sve što je obećano u predizbornoj kampanji biti realizovano.

Naravno, Užičani su sa oprezom posmatrali Jelenu i njene ativnosti, čulo je se: “Ona mala Raka Španca doktorka, dođe na vlast kad je najgore u sred ove gadne boleštine, neka bude principijelna kao otac biće dovoljno.” I “Žensko glavno, nemoj posle da bude da crtamo Tihomira”.