Milivoja, užički vitez biciklizma

767
. Milivoja na Rakijskom
. Milivoja na Rakijskom
Pobednik
Pobednik

Užička biciklistička legenda sa Rakijskog pijaca biciklista Milan MIlivojević poznatiji kao “Milivoja” bio je četrdesetih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka jedan od najuspešnijih sportista Užica. Generacije Užičana je privukao biciklizmu.

Užički velosipedski klub je osnovan 1904. godine, 15. godina posle osnivanja Velosipedskog društva u Beogradu. Biciklistički klub “Era”, koji je nastavio tradiciju Prvog užičkog biciklističkog kluba, dugo vremena vodio je najbolji užički biciklista Milan Milivojević.

Posle rata Biciklistički klub Era je obnovljen 15.07.1946. godine pri fiskulturnom društvu “Sloboda”. Milan Milivojević, koji je Užicu je osvojio jedan od prvih posleratnih pehara 12.aprila 1947. godine kao osamnaestogodišnjak na trci “Oko Vojvodine” u etapi u Subotici.

. I nemoguće je kod Milivoje bilo moguće
. I nemoguće je kod Milivoje bilo moguće
Milan Milivojević Milivoja kako su ga Užičani zapamtili
Milan Milivojević Milivoja kako su ga Užičani zapamtili

Od 01.02.1951. godine klub se zove biciklistički klub “Era” Užice. Najzaslužniji pojedinac u posleratnom periodu svakako je Milivoja, čiji su sinovi nastavili porodičnu tradiciju biciklizma. .. ”

Na Rakijskom pijacu i danas 2021 je njegova poznata “radnja” gde se mogu nabaviti, popraviti i saznati sve o biciklima i biciklizmu. Inače Milivoja je jedan od osnivača takmičarskog biciklizma u Srbiji.

Jedan od najstarjih užičkih sporskih klubova. “Milivojin Era” biciklistički klub, dobio je povelju grada Užica za 110. godina postojanja. Sada klub i radnju vodi Milanov sin Nenad.