Sećanje Miloša Poznanovića

669

Detinjstvo na Donjoj Pori

Malim sokakom, koga smo zvali Pujdovo sokače , izlazilo se od Kamenog korita na Beogradsku ulicu. Beogradska ulica i ceo ovaj kvart od “lude krivine ” do Stene na Pori zvao se Donja Pora. Pujdovo sokače dobilo je naziv po Pujdovcima koji imaju kuće na ovom prostoru..Rodonačelnik Pujdovaca je stari užički kovač Miladin Antonijević. U Velikom ratu ( I svetski rat) bio je zarobljen. Logoraši su pripremali neki dramski komad pa je Miladin igrao francuskog vojnika ” Pujdoa”. Tako je sebe i sve svoje naslednike darivao nadimkom ” Pujdovci” Deca Miladina “Pujda” su Momo (1925.) šnajder , Dule (1926.) kovač , Radmila (1929.) diomaćica ,LJubiša (1933.) kovač , Dobrivoje- Doca (1938) preduzetnik i Radovan (1941.) vaspitač i dugogodišnji direktor vrtića u Požegi. Užički kovači Dule i LJubiša bili su vrsni majstori ali vedrog duha i uvek spremni na šalu. Zapisane su mnoge anegdote o njihovim smicalicama.

: Milorad Despotović Pujdo
: Milorad Despotović Pujdo

Sa Dulom i LJubišom družio se kovač Milorad Despotović ( 1920-2002) iz Kamenice. 1947. godine oženio se njihovom sestrom Radmilom-Radom. U miraz je dobio nadimak ” Pujdo” i deo placa za porodičnu kuću , na samom izlazu Pujdovog sokačeta na Beogradsku ulicu. Milorad Pujdo je takođe bio vrstan kovač.. Mi, deca iz komšiluka ga pamtimo jer je često potkivao konje na ulici ispred svoje kuće. Ja bih često zaksnio na čas , u osnovnoj školi, pošto sam znatiželjno posmatrao vrednog kovača ,kako vešto umiri i “obuje” konja.Jednom prilikom je Milorad Pujdo potkivao konje rabadžiji Ratku Jovanoviću iz Uremovačkog potoka. Ratka deca nisu volela , jer je često “bičevao” decu,ako bi se popeli na zadnji deo zaprege,kojom je vršio usluge prevoza. Osvete radi,po završetku potkivanja ,kamenčićima smo naterali konje u kas. Zaprega se prevrnula u Uremovačkom potoku. Potok je tada bio niži nekoliko metara od današnjeg nivoa. Gde je su danas bife “64” i ” Luda krivina” potok je premošćen platicom (Šira daska). Na sreću naša osveta je bila bez posledica.

Deca Milorada Despotovića ” Pujda” su automehaničar Predrag- Pešo (1948.) , poznati užički fudbaler i limar Miodrag ” Ćama (1951) i kći Vitomirka “Meka” udato Ilić.