A na puteljku stoji pop, vrti hula hop!

1721

Neko od britanskih mornara u Australiji je video devojčice koje oko struka vrte obruč od bambusa. Ubrzo je kompanija Wham-O zaštitila proizvod i proizvela isti od raznobojne plastike. Bilo je to 1958. godine, Igračka je nazvana hula hop, a Wham-O je prodao 25 milina hula obruča za samo 4 meseca. Za dve godine, do 1961, prodali su 100 miliona hula obruča.

Prodavnica Jugoplastike na Glavnoj ulici
Prodavnica Jugoplastike na Glavnoj ulici

U Jugoslaviji licencu za proizvodnju hula hopa otkupila je Jugoplastika iz Splita. Koliko se sećam, hulahop ludilo Užicu je započelo 1961. godine. Tu gde je danas blok “Zlatibor”, baš preko puta današnje francuske banke, u nizu prizemnih prodavnica bila je i prodavnica “Jugoplastike”. Najomiljenija prodavnica nas dece. Tu se prodavao školski pribor od plastike, razne maštovite igračke, bilo je tu odeće i obuće, lepih kačketa sa obodom od providne plastike, sve u veselim bojama, jedna veoma radosna užička prodavnica.

Na fotografiji deca iz Omladinske 1961. godine – svi imamo nešto iz “Jugoplastike”. Bliznakinje Ljilja I Bilja Đerić naočare i hulahop, ja kačketić, a Brankica Blažević cipelice.

Mi, deca iz ulice Omladinske
Mi, deca iz ulice Omladinske

Hulahop se vrteo svuda – uz igru, u školi, kući, na plaži na Trgu…
A mi nevaljali klinci iz Omladinske ulice smo pevali: “Kućica u cveću, trava oko nje, a na putelju stoji pop vrti hulahop…”