April 1961. godine

1275
Plakata za film "Olovka piše srcem"
Plakata za film “Olovka piše srcem”

U bioskopu “Zlatibor” prikazivani su: “Mladi Lavovi”, “Ne zaboravi me”, “Poslednja obala” “Slomljena zvezda”, “Konak”, “Izgubljena olovka”, film koji je snimljen sa samo tri profesionalna glumca, sve ostale uloge su pripale deci ispod Romanije. U Domu JNA: “Herkules i kraljica Lidije”, posle ovog filma glumci Stiv Rivs i Silvija Košćina su u T. Užicu ostvarili posebnu popularnost, “Oteta sreća”, “Slepi putnik”, “Muzika u noći”, “Viši Princip”.

Plahata za film o Herkulesu
Plahata za film o Herkulesu

U Domu je održana svečanost povodom prvog aprila dana Omladinskih radnih brigada. Pred punom salom u kojoj su većinom bili mladi učesnici radnih akcija, govorio je Miroslav Didanović, sekretar sredskog komiteta omladine. Takođe, povodom svečanog ispraćaja štafete, održana je priredba “Mladi pevaju proleću”. Program je počeo nastupom vokalnog kvarteta “Junior” iz Skoplja, koga su sačinjavali učenici četvrtog razreda gimnazije. Iz slovenačkog mesta Ruša predstavili su ženski duet, muški trio i grupu gitarista. Iz Hrvatske su bila dva studenska ansabla, kvartet “Sonor” i 4+2 i izveli su nekoliko zabavnih melodija. Ženski duet iz Sarajeva je pevao makedonske narodne pesme. Iz Beograda je bio studentski Kvartet “80” koji je izveo dve zabavne melodije i duet učenica “Ljubaznost” koje su pevale narodne pesme. Ivanka i Mira, duet iz Subotice, izvele su pesmu koja je prethodne godine pobedila u emisiji Radio Beograda “Tražimo najveseliji grad”. Nasupili su studentski kvintet “Šmit” iz Novog Sada, duet malenih sestara, Dragice i Gordane iz Slavonskog Broda i kvartet mladića iz Tolmina koji se zvao “Ef-YU”. Mešoviti trio iz Čačka izveo je pesme sa južnih mora, Kvintet učenica Učiteljske škole iz Osijeka dve zabavne melodije. Konferansu je vodio reporter RTB Jovan Aleksić. Kada su bile u pitanju manifestacije vezane za štafetu pare su dolazile sa svih strana.

Tada popularni voditelj Jovan Aleksić
Tada popularni voditelj Jovan Aleksić

Učenici Učiteljske škole su napravili dvoje foto novine. Prve o kulturno zabavnom životu na početku školske godine, druge o učestvovanju učenika na radnim akcijama.

Učesenici Ekonomske škole su izveli komediju Momčila Nastasijevića “Večiti zetovi”. Najuspeašniji na sceni su bili Ljubomir Lazić, Mirko Lazarević, Dobrila Jeftić, Momčilo Petrović. Gluma, kostimi i dekor su bili na zavidnom nivou, čemu je doprineo reditelj Tomislav Krstić, član užičkog pozorišta.

Novosagrađena “Kula” na Trgu je dobila stanare u 25 dvosobnih i trosobnih stanova i 8 garsonjera, tako je počeo u njoj život ovog marta 1961. godine.

Tek izgrađena "Kula"
Tek izgrađena “Kula”

Završena su tri kursa za ugostitelje, tako da je Užice dobilo veći broj kvalifikovanih ugostiteljskih radnika. Tržišna inspekcija je dobila oko 80 prijava. Kako su rekli, najviše prestupa čine privatne znatlije koji “ostvaruju ogromne prihode, izbegavajući da plaćaju obaveze društvenoj zajednici”. Drugi su radne organizacije koje su pokušale da dignu cene svojih usluga. Za direktora fabrike koža “Partizanka” u Vrelima postavljen je Mitar Marić.

Objavljeni su problemi stanovnika Krčagova. Stanari u novim naseljima nisu imali uopšte puta, ulice nisu imale imena. Delovi su se zvali Stara i Nova kolonija, Barake, Oficirsko naselje, zato je često dolazi do zbrke prilikom predaja pisama i paketa. Ulice se ne peru jer niko neće da plati, javna rasveta na sporednim ulicama ne postoji. Stanovnici Baraka, njih 30 porodica, nemaju para da se priključe na gradsku vodovodnu mrežu. Predloženo je da “Prvi partizan” obrati više pažnje na probleme Krčagova, jer je većina stanovnika radila u ovoj fabrici.

U Užicu je zvršeno je snimanje filmova “Strma ulica” i “U tim danima”. Oba filma su tematski govorila o revoluciji. Prvi o dečacima jedne ulice na Rakijskom pijacu i o Želju Đuriću, koji je režirao Sveta Pavlović. Film “Tim danima” koji govori o fabrici oružja” je režirao Sava Mrmak.

U Užicu je PTT centrala imala 400 telefonskih brojeva. Montirana je centrala sa još 1000 brojeva koja je u to vreme mogla da zadovoljiti potrebe grada. Inače, tada je bilo 200 molbi građana za uvođenje telefona.

8. aprila u 10. sati ispred užičkog muzeja je krenula štafeta mladosti. To je bilo povod da se održi miting koji je otvorio presednik opštinskog komiteteta omladine Mihajlo Rebić i pročitao telegram Titu. Zatim je govorio Pero Đoković, član presedništva Centralnog komiteta omladine, pa Rajko Ječmenica. Svi govornici su se sećali revolucije i NOB-a, a telegram je između hvalospeva sadržao je i čestitku za njegov 69 rođendan. Telegram je Tito dobio u Tunisu. Prisustvovalo je oko 15 000 građana Užica, koji su potpuno zakrčili raskrsnicu i glavnu ulicu na Lipi.

Miloš Bročić na priredbi sa svojim talentovanim osnovcima
Miloš Bročić na priredbi sa svojim talentovanim osnovcima

U “Vestima” je pisalo:
”Dele nas samo dve godine od rušenja starog i podizanja impozantnog Trga partizana u Titovom Užicu. Mnogi putnici sa naporom su se prisećali gde je nekad bio “Univerzal”, gde Sredski sud, gde udžerice i mali dućani koji su sačinjavali Trg. Na njihovom mestu nikle su novi, moderni objekti, koji su tih dana dobijali konačnu fizionomiju. Još je imalo puno posla, ali se radilo užurbano. Plato se popločavao, zasađivano je cveće i drugo zelenilo, pripremalo se asvaltiranje ulica, dovršavale su se fasade…

Među Užičanima prolaznicima često se čula sumnja da će Trg biti gotov na vreme. Najčešće je to bojazan dobronamernih ljudi, kojima se čini da posao sporo odmiče. Ali ima i neozbiljnih glasova – da “kula” tone, da se iskrivila itd. Užice do tada nije imalo Društvo inžinjera i tehničara DIT. 16 aprila je održana osnivačka skupština. Posle toga su odmah osnovali udruženje i geodetski inžinjeri i tehničari.

Sloboda je izgubila od FK Ćuprije sa 3:2. Ali zato su užički rukometaši osvojili prvo mesto u jesenjem zapadno moravskom kupu.

Učenici Osnovne škole „Dušan Jerković“ održali su još jedan koncert ovoga puta zabavne muzike. I ovoga puta ih je pripremio nastavnik Miloš Broćić. Graski moralisti su komentarisali “Bilo je pesama koje nisu primarne njihovom uzrastu”.