Baja je baja užičke umetničke fotografije

1872
Radovan Baja Vujović
Radovan Baja Vujović nekad

Radovan Baja Vujović je fotografijom počeo da se bavim u srednjoj školi. Otac mu se bavio fotografijom, tako je i Baja počeo da fotografiše, da uči zanat. Krajem šezdesetih godina uz oca je prošao taj zanatski deo, od izrade crne bele fotografije, razvijanja filmova, mračne komore, rada u laboratoriji. Kasnije, na studijama u Beogradu, više ga je zainteresovala fotografija. Počeo je intezivno da se bavi fotografijom, da sarađuje sa studentskim listovima, časopisima i onda je to polako krenulo. Davnih sedamdesetih godina se pretplatio na francuski časopis “Foto”, tada jedan od najboljih svetskih listova što se tiče fotografije. Kasnije je dobijao nemački “Profi foto”.

Rekao je: “Kasnije me je zainteresovao neki drugi vid fotografije i odlučio sam da mi to bude profesija. Ja sam, na svu sreću, spojio profesiju i hobi, i ceo svoj profesionalni rad sam proveo baveći se hobijem. Sa zadovoljstvom sam prošao taj neki deo života, radio sam i sticao sredstva za život, a ujedno radio ono što volim.”

Radovan Baja Vujović sad

Sa umetničkom fotografijom se bavi više od 30 godina. Već 40 godina sarađuje sa užičkim pozorištem , poslednje 22 godine fotografiše Pozorišni festival. Iz svake prestave odabira nekoliko fotografija Sa posebnim zadovoljstvom je fotografisao najbolje predstave. I glumci i reditelji tražili su te drugačije fotografije. Tako je Baja Vujović ostvario kontakt sa mnogim pozorištima, glumcima… Dok traje užički Pozorišni festival Baja ima tradicionalnu izložbu u holu pozoršta.

Bio je glavni i odgovorni foto urednik Užičkog leksikona. Radio je fotografije za monografiju manastira Nikoljica u Bjelom polju, slikao je za Zavod za zaštitu spomenika kulture, sarađuje sa turističkim savezima, sa sajtom grada Užica. Kad fotografiše Užice, trudi se da grad bude lep i radostan. Još uvek radi u svojoj fotografskoj radnji u zgradi zvanoj “Šarulja” na glavnoj ulici, preko puta Narodnog muzeja.

Baja je baja užičke fotografije.