Begluk

2135
Begluk posle izgradnje železiničke stanice
Begluk posle izgradnje železiničke stanice

Šta je osnovno značenje užičkog toponima “Begluk”? Begluk je turcizam čije je osnovno značenje – “Državno dobro”, državna blagajna. U Bosni begluk ima potpuno drugo značenje, u smislu feudalnog imanja.
Nekadašnji stadion koji se zvao 24. septembar je posle ponovne izgradnje dobio ime po mestu gde je naprvljen prvenstveno, da bi se sačuvalo ime tog užičkog toponima “Begluk”. Ovaj užički stadion je oduvek bio vlasništvo grada – državno dobro, tj. gradska vrednost, iako ga je najviše koristio fudbalski klub “Sloboda”.
Na Begluku, ravnici ispod Dovarja, sve do Đetinje je prvo kopan materijal za cigle, kojima je građeno “evropsko Užice” posle velikog požara i iseljenja muslimanskog stanovništva u Bosnu. Posle su u Begluku ostale ogromne rupe, koje su se ubrzo pretvorile u bare u kojima su se naselile žabe. Sve do izgradnje Ćirine železničke stanice 1912. godine, leti je Užice odzvanjalo od njihovog kreketanja iz “Beglučke bare”. A zimi? Bilo je to pred kraj 19 veka, profa u užičkoj Gimnaziji, Dobra Ružić, osnovao je na zaleđenoj Beglučkoj bari Društvo klizača, na opšte čuđenje starovremenskih Užičana.

Begluk - ravnica ispod Dovarja, sve do Đetinje
Begluk – ravnica ispod Dovarja, sve do Đetinje

Zatim je Begluk bio poznat sve do osamdesetih godina 20. veka prvo po Hotelu “Orijent”, a kasnije i po prenoćištu gde je radila prvo legalna, a zatim i ilegalna javna kuća, koja se nekako uklapapala u tu novu beglučku atmosferu, i koja je stigla sa izgradnjom Ćirine železničke stanice. Pre izgradnje stadiona, na njegovom mestu bilo je poveliko stovarište građevinskog materijala, uglja i sličnog, a okolo bašte Dovarjaša.