Časovničar Malnar sa Donje čaršije

1216
Zvonko Malnar ispred svoje sajdžiske radnje
Zvonko Malnar ispred svoje sajdžiske radnje

Danas se posao časovničara ili sajdžije dosta razlikuje od onog koji su nekada radile majstori sajdžijskog zanata. izraz „sajdžija“ je turcizam izveden od reči – „saat“ – sat, odnosno od reči „saatçi„ koja znači časovničar, uz blagu promenu izgovora i uz nastavak „ja“ dobili smo reč „sajdžija“. Ranije je sajdžija popravljao isključivo mehaničke časovnike izrađujući sve potrebne delove. Kasnije časovničari su popravljali časovnike zamenom oštećenih ili istrošenih delova novim, izrađenim u fabrikama proizvođača časovnika. Osim mehaničkih, danas sajdžije popravljaju elektronske i električne časovnike, a često im menjaju baterije. Časovničar je obično svestran majstor, pa popravlja džepne, ručne, stone, zidne i druge časovnike. To je zanatlija koji koristi poseban alat i pribor. Za časovničare se kaže da se bave zanatom „hiljade alata“…

Tu na užičkoj Donjoj čaršiji na Glavnoj ulici do radnje obućara Simeunovića nalazila se duže vreme časovnišarska ranja Zvonka Malnara. Sem što je bio izvrstan sajdžija Zvonko je bio odličan ribolovac veoma cenjen u tom užičkkim pomalo boemskom društvenom krugu.

Malnar u poslu
Malnar u poslu

Majstor Malnar Zavoleo je satove kao dečak jer to ga je oduvek zanimalo šta se sve nalazi u satnom mehanizmu, šta pokreće mehanizam da radi tako precizno. Počeo da rastavlja satove, vremenom je to zavoleo i završio sajdžiski zanat. Jednom je rekao: „Sat ne meri samo vreme, on je deo osobe koja ga nosi”. Posle svog sajdžiskog zanata Zvonko Malnar je najviše voleo ribolov. Jednom prilikom dalekih sedamdesetih godina sam imao čast da sedim u njegovom ribolovačkom društvu u kafani Breza gde je poznati užički sajdžija najčešće svraćao i to ne samo zbog blizine njegove radnje. Šalili su se i pričali ribolovačke priče a ja ihsnimao na kasetovon… Majstor Malnara je bila najkraća ali i ponajbolja:

„Jednom završavam pecanje ništa nisam uhvatio i taman da ću krenuti uvatim somče. Reko neću ni njega nositi kući idem ga puštiti.Priđem vodi i pustim ga on poče plivati pa se okrenu pogleda me klimnu glavom zahvali se i ode“.

Ribolovac Zvonko Malnar u ekipi sa Radojem Ristanovićem i berberinom Peleom u ribolovačkoj priči.
Ribolovac Zvonko Malnar u ekipi sa Radojem Ristanovićem i berberinom Peleom u ribolovačkoj priči.

Nikola Nikolić: – Imao sam neki kvarcni sat u koji je ušla voda i imao sam želju da ga popravim. Rasklopio sam ga do najsitnijih delova i više nisam mogao da ga sklopim i tako rastavljenog odneo kod Zvonka. On kada je to video odmahnuo je glavom rekavši da to ne ume da sklopi jer ga on nije rasklopio i dao mi važnu lekciju. “Ako želiš da ga sklopiš to neće biti problem jer si ga ti i rasklopio” Vratio sam se i danima sam pokušavao da ga sastavim i na kraju sam uspeo. Odneo kod Zvonka kao da zamenim kajiš, a on kada je video sat, onako skamenjenog pogleda upitao… Hoćeš li ti da radiš kod mene?… To mi je bila prva ponuda za posao u Životu.