Česma kao logo sajta Užičanstveno

1675

Dok sam pisao za Užičanstveno o česmi Prote Gavrila i o obnovljenom krstu na njoj, setio sam se ličnog iskustva koje sam imao oko česme Opančarskog esnafa kod Parčića.

Fotografija česme opančarskog esnafa iz 2007. godine, Zorana Domanovića, fotografa u Narodnom muzeju u Užicu
Fotografija česme opančarskog esnafa iz 2007. godine, Zorana Domanovića, fotografa u Narodnom muzeju u Užicu

Preseljena 1961. na novoootvoreni Trg, da krasi fontanu kod Gradske kavane, tu je stajala do 1983. Onda je shvaćeno da Trg ne može biti najuži centar Užica. Rešeno je da se česma vrati na mesto koje joj je pripadalo i najlepše je prikazivalo, opet na ivicu Parčića. Prilikom seljenja česme, njena raskošna kamena kruna je nestala. Da li je razbijena, ukradena ili već šta, nije nikada ustanovljno. Prema njenom izgledu je urađena jeftina, nova kruna od bakarnog lima. Većina to nije primetila, a i onima koji su primetili – nije smetalo.

Bilo je to u zimu se 2004 godine, tada sam bio direktor TV5 Užice. Televizija je bila u soliteru zvanom “Crna dama”, na 17. spratu na Lipi. Dan je bio leden, vozač je došao po mene kući veoma rano. Na raskrsnici kod Beogradske robne kuće, prema Parčiću, stali smo na semaforu. Tada sam primetio da nešto nije u redu sa Esnafskom česmom, izgledala mi je nekako ofucano i jadno. Obratio sam pažnju i video da na njoj ne postoji kruna. Počeli smo da istražujemo i zaključili da je u tu krunu ušla voda, koja se zaledila. Usled širenja leda, kruna je pukla i pala sa svog ležišta. Neko od Užičana je uzeo i stavio ispod jedne od klupa u Malom parku. Ubrzo joj nije bilo traga. Odlučio sam da TV5 krene u akciju obnove krune ove užičke česme. Napravili smo reportažu i apelovali. Iz moje arhive sam sabro tuce fotografija i poslao ih u EKO fond. Tu su imali razumevanja. Novac je izdvojen, angažovan je isti iskusni užički vajar Branko Tijaniić, koji je radio krst na Protinoj česmi. Ubrzo je ova užička znamenitost dobila livenu krunu od plemenitih metala, treću do tada, najlepšu krunu na opšte zadovoljstvo Užičana, koji su joj se sada divili. Meni je srce bilo na mestu, uspeo sam u svojoj nameri zahvaljujući sopstvenoj televiziji. Toliko, “da se ništa ne zaboravi”, a da se baš ništa ne zaboravi, nastavljeno je i na pomenutom novootvorenom užičanstvenom sajtu.