Decembar 1971.

661
Foto sa snimanja filma “I Bog stvori kafansku pevalicu” u kafani “Zlatiborska noć” na Beloj zemlji
Foto sa snimanja filma “I Bog stvori kafansku pevalicu” u kafani “Zlatiborska noć” na Beloj zemlji

Beogradski reditelj Joca Živković je početkom decembra preselio ekipu koja je na gradilištu hidrocentrale “Đerdap” snimala film “I bog stvori kafansku peačicu” na Zlatibor. Veći deo filma je sniman u salama hotela “Palisad” i u kafanama “Muzej” (Kod Toma) u Čajetini i u motelu “Zlatiborska noć” na Beloj zemlji. Film je izazvao veliko interesovanje kod Užičana i mnogi su obilazili oko mesta gde je radila filmka ekupa da se upoznaju i provedu vreme sa njima, nekima je i uspelo. U filmu su glavne uloge igrali Vera Čukić kao Bela Seka, Lepa Lukić, Tozovac, Bata Živojinović – Crni Ratko, Pavle Vujisić.

Na Beloj Zemlji je počelo da niče divlje vikend naselje. Prvu vikedicu je podigao dr. Savo, a za njim još nekoliko lekara – kasnije su uspeli da nekako dobiju dozvole. Malo niže, sa obadve strane puta Užice – Zlatibor, bilo je potpuno dovršeno i useljeno deset vikendica i vila. Još niže prema Popovoj vodi, nikli su novi temelji, svakim danom su se pojavljivale nove cokle, ploče, zidovi i pripremljen građevinski materijal za još desetak vikendica. I prema Mačkatu su počeli da grade vikendice. Seljaci vlasnici zemljišta iz tog kraja su zadovoljno trljali ruke jer se cena placeva kretala do 2000 dinara, dve do tri tadašnje plate.

Za poslednjih deset godina u Užicu je izgrađeno blizu pet hiljada stanova, dve hiljade u društvenom vlasništvu. Izgrađeno je vodovoda dužine 15 kilometara i kanalizacije 3 kilometra. Nestale su većinom užička dvorišta sa baštama, kuće sa lepim drvenim “verandama” njih su zamenile zgradurine od 10, 15, pa i 20 spratova… Užice je bio peti grad u Srbiji prema porastu stanovništva iza Niša, Priboja, Kragujevca i Bora. Užice je postajo sve zagađeniji i sobraćajem zakrčeniji grad sa novim načinom života bez komšiskog druženja u mirisnim baštama u nabijenim zgrdama zapišanih ulaza.

U “Vestima” je najavljeno da će uskoro na talasnoj dužini 275,5 metara početi da radi Radio – Titovo Užice. U isto vreme se pojavio i kupon za pozdrave i želje kao i cenovnik. Poruka od 10. reči je koštala 80 dinara. Od 30, 120 dinara; poruka od 50 reči, 140 dinara. Reportaža do 5 minuta 750 dinara a reportaža do 10 minuta 1.500 dinara.

Rejbanke 1971.
Rejbanke 1971.

Jedan modni detalj je bio preokupacija za mlade Užčane okrenutih roku, uz fatmerke, Zipo upaljače, Bruks i Harli čizmice, bile su to Rejban naočari za sunce i to baš model za 1971. godinu. Nabavljali smo ih u beogradskim komisionima za skupe pare i bili “glavni”.

U krugu Doma JNA, pored letnje bašte u prisustvu velikog broja Užičičana ljubitelja streljačkog sporta, general – major Krajimir Grbović otvorio je novo strelište i kuglanu. Tada se pojavila prepoznatljiva fasada sa metom na fasadi preko puta “Socijalnog”.

Krajem decembra ove 1971. godine izbio je požar u kafani “Trešnjica” (Kongo) na Rakiskom pijacu. Kao i obično svakoga dana Savo Šarenac je svratio da popije sa svojim društvom, uzeo je od jednoga od prisutnih kantu sa gorivom sa namerom da naspe u peć i potpali vatru, misleći da je u kanti nafta. Plamen je iznenada buknuo i munjevito zahvatio celu prostoriju. Nekoliko prisutnih pojurlo je na vrata. Konobari se nisu odmah snašli, Dragomir Bacetić – Baceta utrčao je u drugu prostoriju i drškom metle razbio prozor, kroz kji su izašli prepadnuti gosti a za njima i Baceta. “Dim me je već bio ošamutio, jedva sam uspeo da se nekako bacim kroz prozor… Odmah sam otišao u kancelariju preduzeća “Jelova Gora” i pozvao vatrogasce koji su brzo stigli i sa dva šmrka ugasili požar, pričao je kasnije Baceta.

Sećam se, tih dana u tu kafanu sam provirio kada sam pošao kod školskog druga Vukajla kojo jr živeo u kući uz ulicu više kafane i virno u kafanu video sam potpuno crne zidove, pocrneli šank, ispucale stolove i stolice, razbijen prozor i ispucala stakla.

Stonsi, album 1971.
Stonsi, album 1971.

Godina 1971. Bila je jedna od prvih u kojoj su se javili heavi metal albumi. Osim toga, još dosta veoma značajnih rock albuma je izašlo, ali i albuma iz drugih, srodnih žanrova. Svi ti albumi su proslavili 50 godina, I u ovom 21 veku rado su slušani. Ovom prilikom izdvojiću dva albuma koja su među užičkim slušaocima roka kao i među lokalnim rokerima izbrvršila veći uticaj. Prvi album je The Rolling Stones – Sticky Fingers sa kojim su Rolling Stones ušli u novu eru. Nije to bilo samo prvo izdanje na njihovoj istoimenoj etiketi; LP je takođe označio punu integraciju gitariste Mika Telora u bend nakon sviranja na nekoliko pesama iz albuma “Let It Bleed” iz 1969. godine. Što je najvažnije, to je jedan od najboljih albuma Stonesa, od početnog “Brown Sugar” do “Moonlight Mile”. Taylor se dokazao izvanrednim solo-nastupom na “Sway”, a uticaj Graham Parsons-a na Kejt Ričarda-a osećao se zahvaljujući “Wild Horses” i “Dead Flowers” koje su imale Kantri primese.

Cepelini album 1971.
Cepelini album 1971.

Drugi album koji ću pomenuti je Led Zeppelin – Led Zeppelin IV. Čak i ako se ljudi ne mogu složiti oko toga da li da ga zovu „Led Zeppelin IV“, „Untitled“ ili „Zoso“, ukupni konsenzus je da je to monolit Led Zeppelina. Od vokala Roberta Planta koji otvara „Black Dog“ do masivnih bubnjeva Džona Bonama na „When the Levee Breaks“, album pokazuje sve ono što Led Zeppelin čini jednim od najvažnijih bendova u istoriji rocka.

Inače ove 1971. umro je predsednik SSSR-a Nikita Hruščov. Umro je I Aleksandar Solovjev, ruski istoričar i srpski naučnik. Predsednici Egipta i Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR Anvar el Sadat i Nikolaj Podgorni svečano su Asuansku branu na reci Nil. Radovi trajali 11 godina. Član posade Apolla 14, Alan Shepard, zaigrao golf na Mesecu. Ove godine 71’ predstavnici 63 zemalje potpisali su sporazum o zabrani skladištenja nuklearnog oružja na dnu mora i okeana. U Medison skver gardenu Džo Frejzer je savladao Mohameda Alija u borbi koja će biti nazvana borba veka. Zatim se dogodila erupcija vulkana Etna na Siciliji. U Londonu održan Prvi svetski kongres Roma na kojem je verifikovan naziv pripadnika tog naroda, Romi. Odlukom UN 8. april proglašen za Svetski dan Roma. SAD ukinule dvadesetogodišnji embargo na trgovinu s Kinom, a sa Japanom potpisali sporazum o vraćanju ostrva Okinave pod suverenitet Japana.

Golf na mesecu
Golf na mesecu

Tri sovjetska astronauta poginula prilikom prizemljenja sovjetskog vasionskog broda Sojuz II, koji je u orbiti oko Zemlje proveo rekordnih 570 časova i 22 minuta. Umro Luj „Sačmo“ Armstrong, legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač. U Švajcarskoj su na izborima za Nacionalno viece prvi put smjele sudjelovati i žene. Objavljen je četvrti po redu album čuvene britanske grupe Led Zeppelin, na kom se nalazila i njihova najpoznatija pesma “Stairway to Heaven”. Mariner 9 robotizovana svemirska sonda agencije NASA ušla u orbitu Marsa i time postala prva svemirska letilica u orbiti oko druge planete. A Sovjetski vasionski brod bez ljudske posade “Mars III” spustio se na Mars i počeo je da šalje radio i televizijske signale. Austrijski političar i diplomata Kurt Valdhajm preuzeo dužnost generalnog sekretara Ujedinjenih nacija pošto se sa tog mesta povukao burmanski političar U. Tant.

Bilo je još mnogo značajnih događaja ove 1971. Ali ovi koje sam nabrojao sem već pomenutih kroz price o 1971. zaokupile su najveše pažnje Užičana.