Dobri čovek, aforističar, predsednik užičke opštine

2613

Milan Nikitović, Nikita za one koji su ga voleli, za nas koji smo želeli da sa njim provedemo vreme, bio je prvenstveno aforističar – satiričar. Bio je i najduhovitiji predsednik užičke opštine u istoriji Užica.

Milan Nikitović Nikita
Milan Nikitović Nikita

Rođen je u Užicu 1946, u porodici prosvetnih radnika, gimnazijskih profesora. Prvo je u Užicu završio Gimnaziju, a zatim i Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Vratio se u voljeno Užice i zaposlio u Elektrodistribuciji. Rukovodio je Tehničkim sektorom. Zalago se za parlamentarnu monarhiju, bio je član SPO. U suštini je bio mudrac, koji je voleo ljude i druženje. Pravo je zadovoljstvo bilo biti sa njim u nekoj od tih lepih užičkih kafana sa dušom, jer je on bio deo te užičke duše. Bio je neposredan i duhovit i u svojoj političkoj karijeri, okružen pozitivnim oreolom. Plenio je svojom gospodstvom, pozitivnom snagom, političkom tolerancijom.

Na lokalnim izborima 1996. izabran je za predsednika Skupštine opštine Užice i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije iz redova SPO, koja je bila u to vreme opoziciona partija. Po isteku mandata, vratio se u užičku Elektrodistribuciju. Bio je član Beogradskog aforističkog kruga. Zastupljen je u Antologiji srpskih aforističara. “Bio je najbolji satiričar među gradonačelnicima i najbolji gradonačelnik među satiričarima”. U toku 1995. objavio je knjigu aforizama “Život u svetlarniku” (1995.), a podshumno mu je objavljena knjiga “Svetlarnik”.

Voleo je svom dušom pozorište, igrale su se prestave i na Starom gradu. U vreme njegovog mandata ustanovljena tradicionalna pozorišna užička manifestacija – “Jugoslovenski pozorišni festival”.

Bili smo prijatelji koji su imali slična interesovanja, ali to nije bio razlog za ogromno napredovanje TV5 Užice tokom njegovog mandata, pre je to bila njegov talenat da sagleda potrebu Užica za dobrom gradskom televizijom. U toka NATO agresije je provodio najviše vremena sa nama u redakciji, gde su se slivale sve informacije iz kraja, ali i iz Srbije. TV5 bila jedini elektronski medij koji je radio u kraju. U to vreme je bio specijalni izveštač iz Užica Radija Slobodna Evropa.

Iznenada i neočekivano je preminuo u Užicu 2001. godine. Velika je tuga bila za tim dragim čovekom, i danas je, često ga se setimo. Zaslužio je užički nezaborav i neko obeležje u gradu.