Domanova obojena prošlost Užica

1560

Baš su interesantne ove fotke starog Užica i Užičana u boji, stvarno su prilagođene 21. veku. Prednost je što su detalji vidljiviji. Nije to bio crnobeli svet kako ga zamišljamo. Bio je veseliji i u prirodnijim bojama, nego današnje išarano reklamamnim ciradama, panoima, bilbordima preopterećeno Užice.

Stočna pijaca u Užicu
Stočna pijaca u Užicu

Foto maestro iz Narodnog muzeja, Zoran Domanović, želeo je da promeni taj crnobeli osećaj užičke prošlosti. Pet godina je radio da što prirodnije prikaže u boji to crnobelo Užice, kad god je našao vremena u svom kućnom ateljeu, da dočara to posebno osveženo staro Užice. Uskoro će ta skraćena kolekcija biti prikazana na Užičanstvenom kao digitalna izložba u njenom novom poglavlju “Galerija”.

Dve užičke devojčice
Dve užičke devojčice

Na prvoj fotografiji, koja je za mene potpuno nova, što je retkost ako se uzme u obzir godine tokom kojih se bavim fotografijama staroga Užica, nalazi se Stočna pijaca, koja je bila gde je Parčić, pa preseljena pre više od sto godina u Međaj, gde je bila dok nije izmeštena van grada.
Druga fotografija je predivna, dve užičke devojčice, nažalost još nismo otkrili iz koje su porodice… Naravno, ako neko prepozna, neka šapne…