Društveni dom sa parkićem, zvani “Kec bar”

1984

U projektnom zadatku Trga, arh. Stanko Mandić je predvideo da zgrada “Društveni dom” bude na severnoj strani Trga, između ulica Kralja Petra i Ljube Stojanovića i zrade Narodnog pozorišta.

Po projektu Trga, kompleks zgrada predviđen kao Dom kulture
Po projektu Trga, kompleks zgrada predviđen kao Dom kulture

Društveni dom je povezan sa zgradom pozorišta. Ispred plato sa uređenim parkićem. Taj kompleks je trebao da bude spomen dom, “memorijalno kulturni društveni objekat u znak sećanja na bližu i dalju prošlost grada”. Zgrada je u u neposrednoj kompozicionoj vezi sa Trgom, čini njegovu pozadinu, zauzimajući najviši položaj u odnosu na platoe i presečen nivo Trga. U projektu trga, Društveni dom je bio označen kao Dom kulture. Deo projektovanog Spomen doma, dovršen je 1961, a drugi deo, Zgrada Narodnog pozorišta, 1967. Spomen domom danas se naziva deo ovog objekta koji je projektovan, ali nije izgrađen 1961, nego krajem osamdesetih. U društvenom domu danas su prostorije Narodne biblioteke Užice, užičkog Telekoma Srbije, opštinskog sindikata, Saveza boraca…

Deo kompleksa koji su Užičani nazvali "Kec bar"
Deo kompleksa koji su Užičani nazvali “Kec bar”

Te 1961, kada je Trg otvoren, u zgradu koja je nazvana Društveni dom su useljene društveno političke organizacije: Socijalistički savez, Savez komunista, Savez boraca, Narodna biblioteka Užice, Radnički univarzitet “Radovan Dragović” i novinsko izdavčka ustanova “Vesti”. Početkom sedamdesetih godina 20. veka u ovoj zgradi je počeo da se emituje program Radio Užica. Godine 1972. u podzemnom delu zgrade pozorišta otvoren je Omladinski klub sa diskotekom OK. U parkiću na platou ispred biblioteke, u kome dominiraju Pančićeve omorike, tokom proleća i leta sakupljala se slobodnija užička omladina i uz gitaru se tu pevalo i sviralo. Izvodili su se performansi, iz tog prostora i omladinskog kluba će ponići mnogi užički pisci, pesnici, muzičari.

"Kockarska klupa" u parkiću, od koje se proširilo ime "Kec bar"
“Kockarska klupa” u parkiću, od koje se proširilo ime “Kec bar”

Uz sam deo zgrade natkrivenog prolaza, prema severnom delu grada, iz parkića na platou Trga postoji povelika klupa okružena zelenilom. Tu su se okupljali mladi, budući čuveni užički kockari, igrali svoje prve kockarske igre i pravili prve kockarske dugove. U to vreme je kocka bila zabranjena, milicija je jurila kockare. Zbog kockarske igre taj parkovski plato dobiće ime od Užičana “Kec bar”, koje će ostati do današnjih dana, i ako tu kockara više nema. U ovom prostoru u novije vreme izvedeno je nekoliko perormansa i džez nastupa užičkih muzičara.