Šta čini Belu Zemlju?

7039
Magistralni put na Beloj Zemlji zimi
Magistralni put na Beloj Zemlji zimi

Kad se krene iz Užica prema jugozapadu, desno od magistralnog puta Užice – Zlatibor, stiže se na zaravan koja se zove “Bela Zemlja”. Na toj zaravni Užice, opkoljeno brdima, se širi.

Belozemaljska mačka
Belozemaljska mačka

Naselje “Bela Zemlja” osnovano je na incijativu građana 1998. god. Obuhvatilo je delove sela Dretanj, Kačer i 15 naselja: Gaičani, Pandurica, Borići, Stanimirovića stena, Stanimirovića dolina, Čair, Krnjrvina, naselje Pošta, Šanac, Luka 1, Luka 2, Alino brdo 1, Alino brdo 2, Raonića livada i Popova voda. Na području ove užičke mesne zajednice živi blizu 600 stanovnika.

Jedno domaćinstvo na Beloj Zemlji
Jedno domaćinstvo na Beloj Zemlji

Ova zaravan je nazvana po geološkoj podlozi bele boje, koja potiče od jezerskih sedimenata. U praistoriji na Beloj zemlji bilo je poveće jezero, a nađeni su i ostaci mamuta. Ovde postoji i arheološki lokalitet sa više praistorijskih humki – tumula, iz bronzanog i gvozdenog doba.

Hotel „Zlatiborka noć“
Hotel „Zlatiborka noć“

Na Beloj zemlji su najpre građene vikendice, zatim su Užičani počeli da grade porodične kuće, sa kojima stiže i neophodna infrastruktura, kao i privredni i turistički objekti, poput Kovčićeva “Elektrotermija”, “Knežević”, Petrovićev “ZIP – Univerzal”, “Velefarm”, Pahuljica”, “Jugofrigo”, Hotel “Zlatiborska noć”.

Spomen česma
Spomen česma

U naselju Popova voda postoji spomen česma posvećena junacima iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata i kralju Aleksandru I Karađorđeviću, osvećena 1935. godine. Na česmi je upisano 337 imena ratnika oslobodilačkih ratova 1912 – 1918. Na česmi je i bronzani bar reljef sa likom kralja Aleksandra, koji je 1946. uklonjen, a 2006. vraćen na isto mesto odakle je sklonjen.

Privredni deo
Privredni deo