Mišo Poznanović o Prljevićima

317
Miladim Prljević , arhitekta
Miladim Prljević , arhitekta

U užičkoj porodici Mihaila i Višnje Prljević 1899. godine rođen je Miladin Prljević. NJegov mlađi brat profesor istoje Dragutin Prljević rođen je 1903. godine. Posle školovana u Užicu i Skoplju Miladin je završio Tehnički fakultet u Beogradu odsek arhitektura. Do 1946. godine radio je kao profesor u istoj školi a onda se opredelio za projektovanje stambenih i poslovnih objekata. Za uspešan projektantski rad dobio je 56 prestižnih nagrada . pa je odlikovan Ordenom rada.Po želj svoje majke Višnje ,koja je bila veliki humanista, besplatno je projektovao zgradu Ženske podružnine u Užicu. Ta zgrada se nalazila na Lipi donekadašnjeg hotela “Priz”, kafane Pariz. Kasnije je zgradu koristila pošta a pre rušenja bila je u vlasništvu KRO Bioktoš. Projektovao je svoju porodičnu kuću na Žitnom pijacu koja je srušena prilikom izgradnje Trga.

U Užicu je projektovao kuću učitelja Mališe Stefanovića. Mališin sin Vojislav je kuću poklonio Gradu Užice , za potrebe muzičke škole.

Kuća opančara Rada Subotića koju je Prljević projektovao
Kuća opančara Rada Subotića koju je Prljević projektovao

Projektovao je kuću opančara Rada Subotića ,,sudije Milča Anđelića kuću zubara Žarka Lazića i mnoge druge.

Palata "Albanija" u Beogradu projektant M.Prljević
Palata “Albanija” u Beogradu projektant M.Prljević

Njegovo delo je i palata “Albanija” u Beogradu.Kada je tridesetih godina prošlog veka porušena stara kafana ” kod Albaneza” arhitekta Miladin Pljević je izabran na konkursu sa svojim idejnim rešenjem za postavljanje nove palate. Pored projektovanja prisustvovao je i svim fazama izgradnje ove palate. Zanimljivo je da je prisustvovao kopanju temelja za novu palatu kada su radnici na dubine od desetak metara pronašli kosture mamuta i praistorijskog čoveka sa kopljem. Beograđani do danas nisu rešili dve dileme u vezi ovih iskopina: prvo ko je kome prvi došao glave i drugu dilemu šta se desilo sa tim kosturima , gde su danas ?

Miladin je umro u Beogradu 1973.godine.