Era Milivojević

1662

Era Milivojević za Blic: – “Svaka fotografija jeste jedan zabeležen trenutak, a ostalo je stvar njihovog spajanja, odnosno mapiranja: gledajući fotografije možemo se samo prošetati gradom, ali ovakva fotoinstalacija, koju nazivam i fotofilm, pruža mnogo više mogućnosti za interpretaciju ovih prizora. Svaka fotografija je samo početak, samo okidač, kapisla, a iz svakog od ovih fotohijeroglifa može se napraviti cela priča. Povezivanjem prizora na različite načine možemo ispričati bezbroj priča.”

Naslovna stranica monografije Ere Milivojevića
Naslovna stranica monografije Ere Milivojevića

Slobodan Era Milivojević je pionir konceptualizma na našim prostorima. Rođen je u Užicu 1944. godine. Ja ga se sećam s kraja sedamdesetih prošloga veka, posebnog, dugokosog, sa čudnim šeširom na glavi i obaveznim fotoaparatom oko vrata. Nekoliko puta smo pred Gradskom kavanom u društvu poznatih gradskih faca popili piće. Era nije reagovao na njihovo užičko šegačenje, kao ni na žaoke koje su se odnosile na njegovu umetnost koju nisu razumeli.

Završio je školu primenjene umetnosti u Novom Sadu. Zatim je 1971. godine diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića.

Sedamdesetih godina izdvojio se kao glavni učesnik novog umetničkog pravca, tražeći svoj izraz u raznorodnim disciplinama kao što su performans, slika, kolaž, foto i video instalacije. Smatran je za jednog od umetnika iznikao iz rok dimenzije, tada svrstavana u kontrakulturu. Imao je veći broj izložbi i performansa u zemlji i inostranstvu. Dobio je brojne nagrada i priznanja. Njegovi radovi nalaze se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda i drugima, kao i u mnogim privatnim kolekcijama.