I posle bronzanog maršala Džeki

370

Povodom “jubileja” sklanjanja belega istorije spomenika Titu sa užičkoga Trga spremio sam podsećanje i foto priču u 6 fotografija.

Titov spomenik bio je obeležje Trga punih 30 godina, na mestu koje je urbanističkim planom i predviđeno.

Spomenik, rad zagrebačkog vajara Frana Kršinića, visok pet metara, veći i od onog koji je postavljen u Kumrovcu, na užičkom Trgu partizana otkrio je Aleksandar Ranković, tadašnji potpredsednik Republike.

Narednih decenija spomenik je bio simbol grada, nezaobilazno stecište đačkih ekskurzija, posetilaca iz istočnoevropskih zemalja. Sa trga je sklonjen 1992. godine, na inicijativu užičkih opozicionih prvaka, a uklonili su ga – socijalisti. Sa postamenta je pomoću mehanizacije, kranova, sajli, kamiona, sklanjan tri dana. Bronzani maršal se nije dao lako skloniti

Bronzani maršal premešten je samo nekoliko stotina metara dalje, u dvorište zgrade Narodnog muzeja gde i dan danas stoji, zaklonjen iza jedne od zgrada. U međuvremenu, propali su pokušaji nekoliko stranih biznismena da kupe spomenik. U vreme protesta 1996/1997, gnevni građani okačili su o Brozov vrat i veliku pištaljku, svojevremeno su ga posetili i članovi ovdašnjeg Otpora, a vrlo često, o godišnjicama značajnih događaja iz revolucije, ispred spomenika osvane sveže cveće.

Miroslav Martić, predsednik opštine Užice, izjavio je da nema ništa lično protiv ideje da se spomenik vrati na Trg, ali da je potrebno da se u gradu postigne politički kompromis o tom potezu. Martić je dodao da je pre za varijantu da se spomenik smesti u okviru Spomen obeležja “Kadinjača”, ili na nekom mestu u okviru Narodnog muzeja, na kome bi bio dostupan javnosti i poslužio kao dopuna turističkoj ponudi grada.