Igrice i spravice koje bude i užičanstvenu nostalgiju (treći deo)

1977
Stefani i Fric na rolšuama
Stefani i Fric na rolšuama

U eri električnih trotineta i bicikala, oni stariji su počeli da evociraju uspomene na igračke iz njihove mladosti, a posebnu pažnju svih, privuklo je jedno, da kažemo, “prevozno sredstvo” za igru i rekreaciju. Kad god vidim rošule setim se jedne fotografije koja je se pojavila u nekom engleskom časopisu, sedamdestih godina 20. veka, koju sam sačuvao, na kojoj je jazavičar Fric i njegova vlasnica Stefani… Fric je jureći za automobilom izgubio zadnje noge, ali Stefani nije dala da ga uspavaju. Umesto toga njen otac je od rošula napravio kolica za Frica, kako bi mogao da se kreće. I od tada su jezdili ulicama Mančestera na rošulama… Znam, kaže se rolšue, to su i preci rolera koji su isto podjednako dobro služile za dranje kolena. Nikad ih nismo zvali „rolšue“.

Sedamdesetih i osamdesetih crvene rolšue su bile najpopularnije
Sedamdesetih i osamdesetih crvene rolšue su bile najpopularnije

Rolšue je reč nastala od nemačke reči koturaljke Rollschuhe. Rošule koje pamtim u našoj kući pojavil su se na samom kraju šezdsetih koje je moja sestra Nina dobila za rođendan. Ličile su na sandale, imale po dva para točkića i bile crvne boje. Te iste rošule je vozila i moja ćerka Maja mala devojčica tokom osamdesetih godina 20 veka. Ova priložna slika raznežila je sve one koji su bili mladi pre dvadeset, pa i više godina, a mnoge od njih su sa setom komentarisali kako im ništa nije bilo draže od para crvenih koturaljki na pertlanje.

Nekada popularne “roške” gotovo su potpuno pale u zaborav a ovi koji sad voze rolere odavno su prevazišli “flipove”, “slajdove”, “grebove”, a ono što sada neki rade ravno je akrobacijama…

Slika rolšula ili “koturaljki” kako su im tepale generacije, raznežila je mnoge užičanke kada sam na mom fejzbuk profilu postavio sliku para starih, ali dobro očuvanih preteče rolera uz konsataciju, tačnije pitanje: Da li se sećate?

Do 1956. točkići na rolšuama su bili gvozdeni, a onda su presvučeni gumom
Do 1956. točkići na rolšuama su bili gvozdeni, a onda su presvučeni gumom

Inače, prve klizaljke sa točkovima je osmislio holandski pronalazač Džon Džozef Merlin 1760. Njegove klizaljke su bile klizaljke za led kod kojih je klizna površina zamijenjena sa dva točka koji su omogućavali kretanje (slično kao današnji roleri). Merlin je svoj izum predstavio na maskenbalu u Londonu. Godine 1863. godine je Džejms Plimpton iz Masačusetsa unaprijedio Merlinov izum promijenivši konfiguraciju točkova, gdje je umjesto dva točka koji su bili jedan iza drugog koristio dva para točkova sa različitim osovinama. Ovakve rošule su bile lakše za upravljanje zbog veće stabilnosti koju su pružale pa su postale izuzetno popularne. Vrhunac popularnosti su doživjele tridesetih godina 20. vijeka, a i današnje rolšule su vrlo slične Plimptonovim. Do 1956. korišćeni su gvozdni točkići. Nakon toga su uvedeni gumeni koje su uskoro zamijenili plastični. Gumeni se i danas koriste na takmičarskim rošulama.