Igrice i spravice koje bude i užičanstvenu nostalgiju ( prvi deo)

1699

U srpskom slengu „Žabica“ ima ukupno četiri značenja. Logično prvo je to naziv za malu žabu. Drugi je naziv za deo prćke u koji se stavlja kamen ili neko drugo ubojito sredstvo (Bart Simpson npr. stavlja smrdljive bombe) Može da bude od kože ili od neke druge tvrde tkanine, a postoje i praćke bez žabice. Treći to je naziv za kamenčić pljosnatog oblika koji, kad se baci potezon iz lakta ka vodi, odskoči nekolio puta o površinu vode pa tek onda bućne.

Četvrti naziv „Žabica“ ili „Žabica-gatalica“ je najpre naziv za igricu kojom su osnovci i srednjoškolci ubijali vreme između časova… Origami figura, napravljena od papira u obliku kvadrata proizvoljnih dimenzija. Bila je veoma popularna među mlađom decom i u nekim srednjim školama, naročito ona igra u kojoj, šta ti žabica kaže, to ćeš da budeš u životu.

Da objasnim: Na spoljašnjoj strani žabice su se ucrtavala četiri predmeta (po jedan na svakom kvadratiću, npr. kišobran, auto itd.), žabica bi posle počela da “priča” tako što bi joj onaj koji drži pokretima prstiju otvarao u dve pozicije koliko je ta žabica ima. Unutar tih dvaju pozicija su se nalazili brojevi. Igrač potom treba da izabere jedan broj, a onda Žabica istim pokretima prstiju treba da “izbroji” do tog broja (npr. do 8). Onda igrač izabere još jedan broj i taj broj se otvara pa šta ispadne to si pa su deca najviše ispadali klošari, đubretari, svinje, govna, a u ređim slučajevima kraljevi, carevi i slično… Srednjoškolke su, međutim, umesto toga upisivale imena dečaka pa ko joj ispadne, taj joj suđen.

Ova je popularna i kreativna igra mnogima satima je bila izvor zabave, a otkrivala im je s čim će se se jednog dana baviti ili kako se zove njihov budući dečko. Budući da je granica ove igre samo mašta, mogli su na njoj otkrivati što god požele. Žabica gatalica je bila izvor brojnih dječjih ideja, a često bi se našla i među zvanicima nekog rođendana.

Neke je zabavljala na igralištu za vreme školskog odmora, a s nekima je i čamila u klupi. Po koje diete je Žabica-gatalica omela u nastavi, ali za razliku od brojnih video igrica digitalnog doba koje su danas popularne, bila zaista zabavna i maštovita.

Fotografije: 1, 2 Kako izgleda igra Žabica-gatalica vidite na fotografijama.