Kako je nestao stub i repetitori na Bioktošu?

2184

U četvrtak, 27. maja 1999. godine, u vremenu od 11,55 do 12,05 časova, alijansa je zasula opet bombama relejnu stanicu “Telekoma” na Zabučju. Od siline detonacija i kamenja koje je letelo na sve strane, ponovo su ošećene većinom kuće koje su već bile stradale. Novina je bila u tome što je jednim projektilom “zemlja-vazduh” gađan repetitorski stub na Zabučju, koji je udaljen od relejne stanice 1,5 kilometar. Meta je promašena, a zbog nepristupačnosti terena, nikada nije pronađeno mesto pada projektila. Od silnih detonacija na Zabučju i Bioktošu su podrhtavale zgrade u Užicu i okolini.

Bombardovanje radijskog i TV releja (fotografisao Milan Mijušković)
Bombardovanje radijskog i TV releja (fotografisao Milan Mijušković)

Užičani su se šegačili da su piloti koji su gađali relej bili neiskusni Španci i Turci, pa su promašili i da su zato mogli “nekoga da ubiju”. “Molili su” nekadašnje saveznike Amerikance i Engleze, da oni ubuduće gađaju, jer su pravi majstori za to, da ponovo pošalju devojke, da nam one najviše odgovaraju, koje tako precizno i nežno umeju da nas bombarduju, pominjući slučaj užičke pošte, “devojačkog bombardovanja”. Ali, alijansa se nije šalila. Sutradan su se fantomi pojavili odmah posle 13 časova i zasuli repetitor sa četiri projektila. Kada se na vrhu brda Zabučja, Bioktošu, dim razišao, Užičani nisu više videli prepoznatljivi antenski stub visine 25 metara sa zgradicom pored njega. Jednostavno je nestao.

Ekipa TV5 je stigla na to mesto posle 30 minuta. Tu više nije postojalo ništa. Vrh brda je u potpunosti bio zaravnjen i napravljena četiri kratera u prečniku od 20 metara. Na mestu gde se nalazio objekat, ostala je samo gomila betona i kamenja. Od stuba je ostalo samo betonsko postolje, iz koga je virilo desetak santimetara metala, ostataka nekadašnjeg stuba, koji se survao niz liticu, u šumu na padini severne strane Bioktoša. Od dejstva eksplozije polomljena su stabla u šumi i pretvorena većinom u iverje.

Ekipa TV5 se teško kretala po kraterima, zemlja i stene su zračili velikom toplotom koja je gorela noge iako su bile u obući. Oko kratera su videli ostatke uništenih delova uređaja, koji su se nalazili u objektu i na antenskom stubu. Tu nije bilo uređaja TV5. Neki od tadašnjih zadrtih socijalista, uprkos svojim kolegama koji su podržavali to što radimo za svoje sugrađane, nisu dozvoljavali “Petici” da tu postavi svoj repetitor. Da sa tog najboljeg mesta, odakle su svi ostali emitovali program, emitujemo i mi program. Šta sve nisam radio da to omogućim, ali nije uspelo. Ostalo je jedino da se učlanim u SPS ili bolje u JUL, da bi to omogućio. I da sam zanemario činjenicu da moje vaspitanje i moral to ne dozvoljavaju, to ne bi više bila ona većini draga “užička Petica”. Uglavnom, posle ovog bombardovanja, svi mediji su zamukli, osim užičke Petice.