Kako su Užičani pojeli humoristički list “Novi Era”

393
Lojanicin "Era" prvi broj
Lojanicin “Era” prvi broj

Prošlo je više 100 godina od objavljivanja prvog broja „Ere“, jedinstvenog užičkog „lista za ozbiljnu šalu i kiselu zbilju“ i 60 godina od smrti njegovog osnivača i urednika Andrije Lojanice. Andrija Lojanica rođen je u Užicu 1875. godine, a školovao se u Užicu, Aleksincu i Beogradu. Do Prvog svetskog rata službovao je kao učitelj u okolini Gornjeg Milanovca i Užica, a onda do penzionisanja u rodnom gradu. Učestvovao je u Balkanskim ratovima, a tokom Prvog svetskog rata, 1916. godine, Lojanica je zarobljen i odveden u logor Greding, gde je dobio ideju da pokrene humoristično-satirični list „Era“.

Novi "Era" jedini broj
Novi “Era” jedini broj

Godine 1964. u maju mesecu Užičani na osnovu tradicije Lojanicinog lista “Era” pokreću list za humor i satiru “Novi Era”, objavila ga je Kulturno prosvetna zajednica a glavni odgovorni urednik je bio Stojan Kostić. Zvonilo se na sva zvona da je ponovo pojavio užički humoristički list “Era”. Posle izlaska lista, priređen je koktel i večera u Gradskoj kavani. Dobro se jelo i pilo, Užičani su pokazali svoje gostoprimstvo kako bi 31 gost sa strane poneo utiske, isplaćene su im debele dnevnice i “masna” večera. “Era” se više nije pojavio. Redakcija i gosti su ga pojeli.

U Užicu su se ovoga maja najviše čitali: “Ekspres politika”, “Politika”, “Borba”. Vesti su se tada prodavale u 3274 primerka. Užice je tada imalo 4500 radio aparata, 480 televizora.