Ko je najpoznatiji stanovnik sveta iz užičkog kraja?

1260

Naravno, to je džin iz Prijepolja, Vlade Divac, košarkaš i humanitarac. Rođen je 1968. godine. Košarku je počeo da igra u srednjoj školi u Kraljevu, kao član lokalnog omladinskog kluba, koji je 1985. ušao u Prvu ligu Jugoslavije, najviše zahvaljujući Vladovoj igri. Zatim je prešao u KK “Partizan” koji je tada osvojio prvenstvo Jugoslavije, a 1990. Kup Jugoslavije i Kup “Radivoje Korać”. Bio je nezamenljiv član Jugoslovenske reprezentacije, sa kojom je osvoio tri zlatne i jednu bronzanu medalju na prvenstvu Evrope, dve srebrne na Olimpiskim igrama, a na Univerzijadi zlatnu.

Vlade Divac
Vlade Divac

Od 1999. košarkom se bavi profesionalno. Igrao je u NBA ligi i već prve godine po dolasku izabran je u prvu petorku debitanata. Bio je među najboljim igračima “Lejkers” i “Sakramento” timova. Bio je as svetske košarke i postao zvezda svetskoga glasa.

Vlade Divac
Vlade Divac

Veliki deo svoga novca ulagao je u izgradnju sporskih i drugih objekata u Srbiji. Jedan je od osnivača “Grupe 7”, za pružanje pomoći ugroženoj deci sveta. Incijator je više humanitarnih utakmica, sa kojih je prihod išao za pomoć deci sveta i druge humanitarne svrhe. Imenovan je za ambasadora dobre volje Srbije i Crne Gore, jer je na najbolji način prestavljao svoju zemlju u svetu i nastojao da se o njoj čuje istina.