Najveći uspeh užičke “Slobode”

1817
Stadion Slobode sedamdesetih
Stadion Slobode osamdesetih

Na samom kraju šezdesetih i početka sedamdesetih u timu “Slobode” su igrali: Aranđelović, Novaković, Jokanović, Marić, Jokić, Dogandžić, Femić, Muratović, Gardić, Ivetić, Đurić, Jagodić, Đoković, Kutlešić, Cerović, Simović, Barjaktarević, Sljepčević, Knežević, Debeljački, Antić, Kačar i Vukašinović. Ovi fudbaleri i njihov trener Krešimir Arapović ostvarili su najveći uspeh koji je “Sloboda” postigla, takmičeći se u drugaligaškom društvu. U jesenjem prvenstvu “Sloboda” osvojila je prvo mesto.

Brane Veselinović u skoku je protiv Mogrena 1983.
Brane Veselinović u skoku je protiv Mogrena 1983.

I sve do dvadesetpetog kola prolećnog prvenstva bila je jedan od glavnih kandidata za prvaka Istočne grupe Druge savezne lige, odnosno, za osvajanje drugog mesta, koje takođe donosi učešće u kvalifikacijama za ulazak u Prvu saveznu ligu. “Sloboda” nije uspela da obezbedi plasman koji obezbeđuje učešće u kvalifikacijama, podelila je bodove sa kragujevačkim “Radničkim”, a utakmicu je na užičkom stadionu posmatralo 7000 gledalaca.

Slavlje povodom ulaska u II ligu 1980.
Slavlje povodom ulaska u II ligu 1980.

“Sloboda je tih nekoliko godina sa početka sedamdesetih imala veći izbor zaista veoma dobrih fidbalera, tako da su skoro svake godine po dva tri igrača menjala dres “Slobode” i odlazila u klubove prve lige ili u klubove Druge lige. “Sloboda” je na njihova mesta manje-više nepoznate fudbalere, neproverenih kvaliteta, koji su tek u dresu “Slobode” sticali afirmaciju…“

Slavlje povodom ulaska u II ligu 1980.
Slavlje povodom ulaska u II ligu 1980.

Nemanja Nešić: “Sve tri donje slike su iz 1980-tih,. Brane Veselinović u skoku je protiv Mogrena 1983, a ovo slavlje je povodom ulaska u II ligu 1980. Inače, uspeh o kome pričaš je iz sezone 1968/69, kada smo bili jesenji prvaci. Isti uspeh smo ostvarili i u narednoj 1969/70 sa trenerom Valokom, kada nam je za malo promakao ulazak u I ligu.”