Kućica u cveću, asvalt oko nje…

921

Ovo je priča o jednoj ženi koja je svojim radom ukrasila Užice. Nema Užičanina kojem ne prija pogled na tu bajkovitu kućicu u parkiću ispred Oficirske zgrade u Omladinskoj ulici u kojoj je ta posebna cvećara. Nalazi se na straini parkića Radišića prolaza odmah ispod nekadašnje prodavnice nameštaja Jasen, zatim robne kuće “Hit”, danas Kineske robne kuće. Za putnike i turiste ta žuta kućica je iznenađenje, atrakcija. Cveće ispred i unutra, uređen parčić sa raznim biljkama, kućice za ptičice, patuljci To je cvećara „Vivaldi“ delo vlasnice Dragice Đoković koja u njoj živi svoju bajku.

Dragica je 1980. Došla na školovanje Užice iz Ivanjice. Majka joj je prenela jubav prema cveću. Završila je za Vaspitača, jednom prilikom rekla je: “ Oduvek sam bila očarana lepotom cveća, tim šarenilom, tim bojama. Kada sam došla u Užice gajila sam cveće u kući, ali nikada nisam nešto aranžirala i slično”. Godine 1992. je dobila je poziv od komšije da radi u nekadašnjoj cvećari „Atrijum“, čiji je on bio vlasnik. Prihvatila je, i tada je uradila prvi aranžman cveća na bidermajeru, Napravila je bidermajer koga se još uvek seća. Za nju je to tada bilo savršeno.

“Tako je to počelo i onda mi polako ušlo u krv. Pronašla sam sebe u tome, shvatila sam da želim sa tim poslom da se bavim do kraja života. Radila sam i kao vaspitač u struci, volela sam i taj posao, ali ipak cveće me je preokupiralo. Ja moram da volim to što radim. Ljubav je jedina energija koja pokreće sve u životu “

U cvećari „Atrijum“ radila je osam godina. U 2000. toj godini odlučila je da krene ka ostvaranju svojih snova. Otvorila je svećaru „Vivaldi“ odmah pored sajdžinice „Petrović“. I tada kada je samostalno ušla u posao cvećara imala je viziju da ako nekada bude imala svoju cvećaru ta cvećara će biti u parku i napravljena od drveta. Prošlo je dosta vremena dok Dragicin suprug nije video da prostor na kome je nekada bio kiosk u kome se prodavao med pčelara Filipovića prazan. Saznali su da to mesto pripada Gradu. Podneli zahtev, dobili sve papire i Dragica je počela da stvara svoju viziju. Deca kad se vraćaju iz vrtića pitaju da li tu žive Maša i Medved. Mnogi dođu se slikaju ispred cvećare. Dragica je ostvarila svoju viziju a Užice je u svom tom asvaltu dobilo jedno posebno cvetno, mirišljavo mesto koje se najviše sviđa onim nežnim užičkim bajkovitim dušama.

Fotografije: 1,2,3. Dragicina bajkovita cvećara “Vivaldi”. Foto S. Jovičić

marka za reklamu 700px
marka za reklamu 700px