Kupalište kod kafane “Robijaško kupatilo”

878

Tu u blizini Carinskog mosta, više Gvozdene česme,obućar Božo Golubović je napravio omanji bazen, koji je ogradio drvenim paravanom. Postojalo je i nekoliko kabina za presvlačenje, tu je bilo mesta za tridesetak kupača. Ovo kupalište je imalo tuš kome je dovedena voda drugim jazom iz Gluvaćkog potoka. Ovo užičko kupalište je bilo otvoreno od juna do oktobra. Najviše su ga koristili užički opančari sa svojim šegrtima i kalfama. Naravno ovo mesto su koristili i ”Carinjaši”.

Kupači na kupalištu "Robijaško kupatilo" na Carini
Kupači na kupalištu “Robijaško kupatilo” na Carini

U proleće bi leskovim granjem i paprati prkrili prostor oko ustave i kupališta tu se dolazilo za vreme žege na kupanje i hladna pića.

Sima Terzić i njegovo društvo uživaju u "Robijaškom kupatilu"
Sima Terzić i njegovo društvo uživaju u “Robijaškom kupatilu”

Ovo mesto su često posećivali Sima Terzić i Milan Milekić, poznati užički boemi i tu provodili vreme u šali i zabavi, sa svojim povećim društvom. Kafanu je Sima krstio “Robijaško kupatilo”.

Na kupalištu su postojale muške i ženske kabine za presvlačenje
Na kupalištu su postojale muške i ženske kabine za presvlačenje

“Postojalo je muško i žensko kupatilo, bio je tu jedan crnograc, “žika”, Andrija Kovačević, koji je bio zadužen za naplaćivanje karata. Voda je dovedena od potoka u jedno veliko bure a odatle se cevima punilo kupatilo. Tu je imao jedan vliki jaz. “Kod kupališta bilo je svakojakih zgoda pa se čak u njegovoj blizini igralo ’lopte’. Uvek se nasmejem kada se setim debelog Danila, kad je on ulazio u kupatilo, sva voda iz njega je izlazila napolje pa smo morali ponovo da ga dopunjavamo”. Sećao se Carinjaš Prvoslav Babić Prvi.