Lepi užički spomenik “Velikoj pobedi”

253

Kada se dođe Užice iz pravca Sevojna kod kružnog toka uzdiže se veoma lep spomenik „velikoj pobedi“ kojim se odaje počast poginulima u Prvom svetskom ratu. Spomenik je delo vajara Svetomira Radovića, a nastao je kao verna kopija skulpture koju je dvadesetih godina prošlog veka izradio vajar Đorđe Jovanović, po ideji kralja Aleksandra Karađorđevića.

Užički spomenik izgleda potpuno isto kao stari, reč je o boginji koja u jednoj ruci drži krunu, a u drugoj zastavu Kraljevine Jugoslavije. Postoji ipak jedna značajna razlika između ova dva spomenika koja se ne može videti. Originalni spomenik zvao se drugaćije – „Velika Srbija“.

Kada je najavljeno da će na ulazu u Užice, na kružnom toku, biti podignuta replika Jovanovićevog međuratnog spomenika, rečeno je da će spomenik nositi originalno ime. Desetak dana pre otkrivanja spomenika nadležni su odustali od naziva „Velika Srbija“, „zbog potencijalno pogrešnih tumačenja“.

Meni nije najjasnije šta bi tu tačno bilo problematično. Ako neki politički zvaničnik ili intelektualac oživi tu priču u javnosti, zašto bi to bio razlog da se ona ne prikaže u umetničkoj formi u bronzi ili nekom sličnom materijalu. Uglavnom zbog izbegavanja nadležnih od neprijatnosti, spomeniku je promenjeno naziv umesto “velikoj Srbiji” u “velikoj pobedi”.

Ja sam veoma ponosan na ovaj spomenik koji se nalazi u ulici gde živim. Smatram ga i spomenom na moje brojne pretke koji su u ovom ratu ućestvovali kao oslobodioci