Milutin Pašić, dobri diša užičke gimnazije

1726

Milutin Pašić, profesor i direktor užičke gimnazije, rođen je 1927. godine u užičkom selu Drijetnju. Osnovnu školu je učio u Mačkatu i Drijetnju. Gimnaziju je završio u Užicu, a studije na Filološkom fakultetu u Beogradu – grupa za južnoslovenske jezike i književnost, gde je i magistrirao, a potom i doktorirao, odbranivši tezu “Romani ‘Bespuće’ Veljka M. Milutinovića i ‘Čedomir Ilić’ Milutina Uskokovića – predhodnica srpskog modernog romana.

Milutin Pašić 1990. godine
Milutin Pašić 1990. godine

U vreme kada sam učio gimnaziju, početkom sedamdesetih godina 20. veka, bio je direktor, pravedan i poštovan. Zalagao se za unapređenje nivoa nastave. U njegovo vreme je izvršena je rekonstrukcija gimnazijske zgrade i otvoreno je odeljenje gimnazije u Požezi, Arilju i Ivanjici. Kao sekretar SIZ usmerenog obrazovanja i vaspitanja užičkog regiona, pokrenuo je izgradnju i adaptaciju većeg broja školskih zgrada i fiskulturnih sala u okrugu. Od 1986. do 1990. bio je direktor Narodnog muzeja u Užicu.

Profesor Milutin Pašić snimljen na putu prema užičkoj gimnaziji
Profesor Milutin Pašić snimljen na putu prema užičkoj gimnaziji

Bavio se esejistikom, književnom kritikom i istorijom književnosti.
Objavio je knjige: “125 godina užičke gimnazije” (1961), “Lirska ispovest komandanta Luna” (1981), Romani “Bespuće” i “Čedomir Ilić” – prethodnica srpskog modernog romana (1990), “Književnost užičkog kraja” (1991), “Poetska istina o Kadinjači” (1992), “Autori i dela” (1995), “Stvaralački nemiri Vukadina Sretenovića” (1995) i “Lelejska gora” – roman toka svesti” (1996)