Mnogima u srcu – lepo užičko selo Ravni

4719
Tomići u Ravnima
Tomići u Ravnima

Najstariji pomen Užičkog sela Ravni nalazi se u turskim defterima iz 1476. godine kao mesto Ravne. Stanovništvo Ravni doseljeno je iz Crne Gore i Hercegovine tokom 18. i 19. veka. U Ravnima se nalazi arheološko nalazište Kastel na lokalitetu Glavica, na kojoj su otkriveni ostatci manjeg srednjovekovnog utvrđenja i nekropole. U Ravnima je živeo Mihailo Radović (1759-1822), knez i vojvoda Zlatiborski, jedan od organizatora Prvog srpskog ustanka u knežini Rujno.

Dolazak u Ravni
Dolazak u Ravni

Od centra Užica Ravni su udaljeni 17 kilometara kada se ide preko Ljubanja, a 23 kilometra kada se ide preko Bele zemlje. Ravni se sa severa graniče sa selom Zbojšticom, na severoistoku je Drežnik, na istoku je ariljsko selo Severovo, a na jugu čajetinsko selo Sirogojno. Ravni se prostiru na površini od 1.778 hektara, a najviše brdo je Bjelovac, na nadmorskoj visini od 952 metra. U ravnima živi oko 500 stanovnika u 167 domaćinstava. Centar mesne zajednice nalazi se u zaseoku Kodiševica, gde je i osmogodišnja osnovna škola, osnovana 1899. godine.

Okolina sela Ravni (foto PD Rujno)
Okolina sela Ravni (foto PD Rujno)

Iz sela i zaselaka koji okružuju užičko selo Ravni poniklo je čak pet generala, među kojima su tri načelnika generalštaba i veliki broj vojnika. Ipak, to područje je najpoznatije po voćarstvu, od kojih se može izdvojiti porodica Đoković. Ovo podzlatiborsko mirisno područje puno je čistih potoka koji se ulivaju u dve reke.

Centar Ravni
Centar Ravni

Za one turiste koji vole selo, ovo je raj. Ljubazni domaćini, odlična hrana. Ima lepih planinskih kuća sa cvetnim dvorištima, rodnim voćnjacima, tu su bistre reke Rzav i Prištavica na čijim obalama ima starih vodenica, ali i ribnjak sa pastrmkama. U blizini je turistički poznato selo Sirogojno, uzor za razvoj seoskog turizma.

U Ravnima uspeva vinova loza
U Ravnima uspeva vinova loza

Od 1974. u Ravnima se održavaju Susreti amaterskih grupa. Prvi put su organizovani pod pokroviteljstvom udruženja folklorista Srbije i Kulturno prosvetne zajednice. Prva smotra održana je na ulicama Užica, a završni deo na gradskom Trgu. Smotru je od 1988. do 1998. organizovala KPZ, pa ART plus d.o.o, Osnovna škola i MZ Ravni uz prateće kuturne programe.

Veliki Rzav (foto PD Rujno)
Veliki Rzav (foto PD Rujno)

Od 1986. u Ravnima je radio i pogon Valjaonice aluminijuma, koji je zatvoren devedesetih godina.

Spomenik u ravanjskom polju (foto PD Rujno)
Spomenik u ravanjskom polju (foto PD Rujno)
Ravni, Marinkovići
Ravni, Marinkovići
Reka Prištavica (foto PD Rujno)
Reka Prištavica (foto PD Rujno)