“Dovoljno mi je da kupim frtalj hleba, odem na Pršutijadu stopom i duboko dišem onaj začinjeni vazduh mirisima suvog mesa, zagrizem hleb i opet punim plućima udahnem pa hleb, i ja sit.” Milun, štedljivi Ercov.

Mačkat se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje pršute na 700 metara, na području gde se “ruže vetrova” mešaju, mediteranska i kontinentalna klima. Zato se već 18 godina, od 2001, baš u Mačkatu organizuje pršutijada, sajam suhomesnatih proizvoda.

Užička pršuta je specijalitet kraja, sušeno goveđe, svinjsko ili ovčije meso. U užičkom kraju najčešće se priprema goveđa pršuta. Način pripreme nije menjan stotinama godina. Važno je dobro meso usoliti, zatim je potrebno da dobro odleži u salamuri i na kraju potrebna je iskustvo da se pršuta kvalitetno osuši u sušari. Ta dobra užička pršuta je bila osnovni razlog da se organizuje sajam suhomesnatih proizvoda u zlatiborskom selu Mačkat. Tu u Mačkatu je i najveći prozvođač pršute u užičkom kraju, na daleko poznato preduzeće “Zlatiborac”.

Zapisano je da se pršuta proizvodila u Okružju rujanskom još u srednjem veku i prodvala na dalmatinskim i drugim pijacama. Sama reč pršuta je italijanskog porekla. Prvi dućan užičkog suvog mesa i slanine otvorio je u Beogradu Dobrosav Atanacković, Mališin brat, 1892, a nešto kasnije Nićifor Milanović. Posle njih je otvoreno još petnaestak radnji.

Najveći promet pršute u vreme staroga Užica imali su Bogdan Zlatić i Zdravko Antonić, koji su godišnje prodavali i do 50.000 kg suvog mesa. Užički trgovci su osim Beograda, užičkom pršutom snadbevali Šabac, Niš, Skoplje, Novi Sad, Zemun, Pančevo.

“Pršutijada” u zlatiborskom selu Mačkatu predstavlja najbolje proizvođače iz užičke i čajetinske opštine. Zbog njihovih proizvoda: goveđe i svinjske pršute, stelje, slanine, kobasica i sl, okupi se i do 15.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Sajam je takmičarski, na njemu se biraju ponajbolji, može se reći srpski suhomesnati proizvodi, kao i njihovi proizvođači. Tokom ovih 18 godina od kako traje “Pršutijada” mogu se sem “Zlatiborca” izdvojiti stalni učesnici, a i dobitnici na poslednjoj jubilarnoj punoletnoj 18 Pršutijadi: Najkvalitetniju goveđu pršutu izložio je Aleksandar Radojičić, prvu nagradu za užičku kobasicu dobio je Aleksandar Čeliković, Marko Stojanović će 18. “Pršutijadu” pamtiti po zlatnoj medalji za slaninu, a Nikola Brković za stelju.