Na Mendinom brdu

539
Pogled na Užice sa Mendinog brda
Pogled na Užice sa Mendinog brda

Mendino brdo je prevoj između Krčagova i Sevojna, Sekulića brdo na jugu i Sarića osoja na sevoru. U davnini pripadalo je Spahiji Mendi i seoskim atarima Krčagova i Sevojna. Na Mendinom brdu danas većinom žive porodice radnika užičkih i sevojničkih preduzeća. Tu na samo 3 kilometra od centra Užica su njive, voćnnjaci šume, domaće životinje…

Šta je posebno na Mendinom brdu? Posebno je „Belino sokače“ mesto koje privlači turiste iz celoga sveta. U sokačetu kuča stara 100 godina, pedesetih godina prošloga veka, sa Zlatibora iz Dobroselice premeštena na mesto odakle se pruža posebno lep pogled na Užice.

Na Mendinom brdu
Na Mendinom brdu

 

 

Svaki detalj u renoviranoj drvenoj kući ima svoju priču ćilimi, autentičan nameštaj, fotografije predaka čine ovu zanimljivu kuću. Posebna čar dajejoj priroda oko nje.

Turisti pokucaju zvekirom na vrata, dočekuju ih toplo i prijateljski. Osete pravu domaću atmosveru, Dočekuju ih Radmila i Buba sa slatkim od dunja, kafom sa ratlukom. U etno kući „Belino sokače“ probaju divne pite od zelja, sira, krompira, mekane kiflice… U kućama domaćina i kući za goste osete dah prošlosti u etno dizajnu u svakom kutku.

. Belino sokače, detalji
. Belino sokače, detalji
. Belino sokače, detalji
. Belino sokače, detalji
Etno kuča "Belino sokače"
Etno kuča “Belino sokače”