Najveći spomenik Josipu Brozu Titu

3548

Najveći spomenik Josipu Brozu Titu rad vajara Frana Kršinića, nalazi se u Užicu. Postavljen je 3. jula 1961. na Trg Partizana u čast predsednika SFRJ, maršala, koji je u vreme Užičke republike 1941. iz Užica rukovodio oslobodilačkom borbom i partizanskim odredima u Jugoslaviji, čije je ime „Titovo Užice“ grad nosio od 1946. do 1991. godine.

Bronzani maršal na Trgu
Bronzani maršal na Trgu

Po postavljanju spomenika, u članku na prvoj strani „Vesti“ zapisano je: „Zabacio je glavu malo ulevo. Gologlav je. Valovita kosa je uredno začešljana. Na Titu obični vojnički šinjel. Zakopčan. Levi rever prebačen na desnu stranu prešao preko okovratnika. Na njegovoj uniformi nema nikakvog čina. On je vojnik, pravi vojnik jednog naroda.“

Prenošenje bronzanog maršala
Prenošenje bronzanog maršala

Bio je „pravi vojnik jednog naroda“ sve do 1991. godine, a tada je, uz bes nekih koji su kada je spomenik spušten da bi bio privezan za dizalicu pljuvali i nogama udarali u glavu, premešten u dvorište Narodnog muzeja, gde se i danas nalazi.

Sprdnja sa spomenikom tokom protesta
Sprdnja sa spomenikom tokom protesta

Monolitni bronzani spomenik, figura u stojećem stavu visoka 4,75 metra, teška nekoliko tona, najveći je spomenik Titu, veći je i od onoga u Kumrovcu. Bio je postavljen na zapadnom delu centralnog prostora trga, na niskom postamentu na ivici pozide i dugačke škarpe pokrivene cvećem, u pozadini su zgrade Narodnog pozorišta i „Društvenog doma“.

Danas u dvorištu Narodnog muzeja
Danas u dvorištu Narodnog muzeja

Trg partizana je popularno mesto okupljanja Užičana. Spomenik Titu, kamene klupe i stepenice bile su do devedesetih posebno mesto okupljanja mladih Užičana. Tu „kod Tita“ nalazili su se ljubavni parovi, sedelo se popodne, a i u noćnjim druženjima. Dosta generacija je odrastalo sedeći na maršalovoj levoj čizmi, na kojoj se i danas vidi da je bila uglancana do visokog sjaja.