O gimnazijskom profi Đorđu Kuljaninu

951
Profesor Đorđe Kuljanin
Profesor Đorđe Kuljanin

Bio je jedan od legendarnih profesora užičke Gimnazije. Generacije rođene pedesetih godina 20. veka su ga dobro zapamtile. Profa Đorđe Kuljanin je rođen 1938. Godine u selu Blacama. Oca nije zapamtio jer su ga ubile ustaše kada mali Đorđe još nije napunio 3 godine. „Odhranila me je samohrana majka, na hercegovačkom kršu, između drača i gola kamena“, rekao je jednom prilikom profesor Kuljanin.

Užice su se doselili 1947. Godine. Živeli su kod očevog brata koji je radio u užičkoj Ložionice. Stric se doselio u Užice 1935. Godine. On mu je zamenio oca i bio mu uzor. Hercegovac po rođenju, Osećao se Užičaninom po ponašanju, vladanju i čuvenju. Voleo je Užice. Bio je podjednako Dovarjaš i Carinjaš i neko sa Starog grada, Pore ili Terazija. U školi je bio odrasliji i stariji od drugova iz razreda. Nikada nije svoje prednosti zloupotrebljavao, niti se takmičenjima nadmeno dokazivao. Zato su ga svi voleli, bio je druželjubiv , pravedan, istinoljubiv, pošten i skroman.

U Užicu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Prirodno-matematički fakultet u Beogradu. Zaljubio se u mehaniku, kao u modernu prosperitetnu nauku i sa istim žarom je predavao mladim Užičanima, sve do svog penzionisanja. Nije bio strog u ocenjivanju. To smo mi njegovi đaci dobro znali, ali za tim nije ni bilo potrebe Nije bilo ni potrebe: svakom đaku je davao onoliko pažnje koliko je bio zanteresovan za matemeatiku.

Mladi Kuljanin sa ćerkicom Marijom na Trgu
Mladi Kuljanin sa ćerkicom Marijom na Trgu

Zbog njegove prostodušnosti i pristupačnosti, rado su mu se i lako za pomoć i razumevanje obraćali i poveravali. Kad je prolazio užičkim ulicama, većina ga je pozdravljala, zaista na svakom koraku, na svakom radnom mestu, svakom poslu bilo je i njegovih učenika. Pri svakom susretu prijateljski se raspitivao za one koji se dugo nisu pojavljivali u gradu. Upamtili su ga u preduzećima gde je dovodio đake na praktičan rad, kao vrsnog modernog pedagoga i omiljenog profesora. Bio je pravi kolega, drug, prijatelj i komšija. Užičani su ga zapamtili kao zaljubljenika u sport, ribolov, pčelarstvo… Profesor Đorđe Kuljanin je preminuo u Užicu 1999. godine.