O značajnom Užičaninu Pavlu Vujiću

2472
Senator Pavle Vujić (foto zbirka Užičanstveno)
Senator Pavle Vujić (foto zbirka Užičanstveno)

Pavle Vujić je rođen u Užicu 1874. godine. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu matematiku i fiziku. Kada se 1898. godine vratio u Užice, odmah se uključio u akciju za opstanak gimnazije. Sem toga je zaslužan i za osnivanje užičke Učiteljske škole 1924. Kao narodni poslanik, senator, izaslanik Ministarstva prosvete, zalagao se za prioritet Užica i kraja. Pokazao je izuzetnu humanost prema porodici. Nije se ženio, ali je odnegovao troje dece svoga najboljeg prijatelja i kolege Marka A. Popovića, poginulog u Kolubarskoj bitci 1914. Bio je voljen i poštovan kao pravi otac. Imanje na kome je podigao savremenu kuću na užičkom bregu, više današnjeg muzeja, po njemu je prozvano Vujićevina, ili Vujića brdo. Bio je veliki donator Fonda siromašnih učenika.
Kao profesor, posebno kao direktor dve najuglednije i najznačajnije prosvetne ustanove u Užicu, zaslužan je što su ove škole dobile državni status i lepa zdanja, a užički kraj uzoran prosvetni kadar. Iz tih institucija izašle su stotine uglednih naučnika.
Iz oslobodilačkih ratova (1912 – 1918) vratio se sa 13 odlikovanja, mežu kojima su: Orden Svetoga save, Orden Jugoslovenske krune 4. reda, Orden Belog orla 4. reda; dve medalje za hrabrost i Albanska spomenica.

Vladika Nikolaj predvodi opelo profesora Vujića (foto iz porodične kolekcije Brane Marinković, ćerke poznatog Užičanina Pera Ćenda)
Vladika Nikolaj predvodi opelo profesora Vujića (foto iz porodične kolekcije Brane Marinković, ćerke poznatog Užičanina Pera Ćenda)

Pavle Vujić je umro 1940. godine. U Užicu 6.aprila 1940.god, Vladika Nikolaj je svom prijatelju, profesoru i senatoru Pavlu Vujiću vršio opelo. Oni su bili vrlo bliski i često su se sastajali u manastirima Ovčarsko-Kablarske klisure. Pavle Vujić se i upokojio na proslavi u jednom od ovih manastira za vreme svoje besede.
Animozitet (netrpeljivost) Užičana i Čačana proističe iz njihovog prijateljstva. Kada je prof. Pavle Vujić izabran za senatora za celu Zapadnu Srbiju, Čačani su imali mnogo izglednije kandidate za ovu funkciju. Izbor Pavla Vujića pripisali su zalaganju Vladike Nikolaja, tako da rivalstvo Užičana i Čačana traje skoro sto godina.