Televizija 5 nekada, na starom železničkom mostu

1136
TV5 u kafanskom lokalu na mostu
TV5 u kafanskom lokalu na mostu

Telvizija 5, prva užička tv je počela da emituje signal 1994. godine, na dan slave Svetog arhanđela Gavrila 26. Jula, blagovsnika – prvog novinara, koji je se javio bogorodici Mariji sa vestima da će roditi božijeg sina. To je bila i slava tada moje Telvizije 5. Prvih nekoliko meseci dok nismo formirali redakciju i postali informativna kuća tokom emitovanja ksperimentalnog programa deklarisali smo se kao rok televizija. Kasnije smo se prestavljali kao „užička gradska telvizija. Prostor u kom smo radili smo zakupili od Udružnja inžinjra i tehničara na 17. Spratu (nepostojećem, jer je projekt ove zgrade izmenjen tokom gradnje i taj sprat je dodat na mufte, što je i bio jedan od većih problema za legalizaciju samog rada preduzeća TV5) solitera na „Lipi“ koga Užičani zovu „Crna dama“. Kasnije smo od Skupštine stanara u istoj zgradi na 15. sratu iznajmili još dve prostorije za moju kancelariju i marketing.

Saradnja sa lokalnom vlasti je bila na profesionalnom nivou
Saradnja sa lokalnom vlasti je bila na profesionalnom nivou

Posle nekoliko godina kada smo emitovanje proširili i u delu regiona smo zakupili prostor za moju kancelariju, administraciju, markting i arhivu na starom Želzničkom mostu gde smo proslavili i svoju prvu slavu. Tu smo bili sve dok nismo kupili prostor u Kneza Lazara 7 gde smo adaptirali prostor i uradili jednu od 6 najboljih lokalnih televizija u Srbiji.

Administracija i marketing sa brojnim diplomama i pohvalnicama na zidu
Administracija i marketing sa brojnim diplomama i pohvalnicama na zidu

Fotografije koje objavljujm nisam imao poslao mi ih je jedan od najtaletovanijih ljudi koji su radili na TV 5 Branko Hipi koji je radio i prvi sajt TV5. Poslao ih je u lepom svečanom kovertu sa naznakom „Kovačević Predrag sa porodicom“. Ima tu istine u ovoj Hipjevoj duhovitoj opaski, ja sam zaposlne na TV smatrao jednom velikom porodicom koja stoji iza jednog značajnog cilja, na stvaranjau regionalne informativne kuće. Nažalost u analognom vremenu taj cilj nismo ostvarili zasmetali su nam političari najpre oni iz DS-a. Nismo bili poslušnici vladajuće koalicije iako smo sa lokalnom vlastima sarađivali na veoma profesionalan način kao i zbog sujeta koja je bila veoma izražena kod pojedinih koji su u to vreme radili na TV5…

Tadašnja Arhiva TV 5
Tadašnja Arhiva TV 5

Inače dok sam ja bio vlasnik i direktor na prvoj užičkoj televiziji kroz nju je prošlo više od 200 saradnika od kojih je dosta njih prošla korisne kurseve i obuke od kojih je bilo nekoliko koji su držali nastvnici iz čuvnog engleskog BBC-ija. Ustvari TV5 je bila svojevrsna regionalna školica za kadrove koji su potrebni za rad na televiziji.

Proslava prve slave sa zaposlenima, prijatelima i saradnicima
Proslava prve slave sa zaposlenima, prijatelima i saradnicima