O “Kongu”

2581
Kuća koju je kupio Radojica Jovanović od trgovca Popovića i u njoj otvorio kafanu, danas poznatu kao "Kongo"
Kuća koju je kupio Radojica Jovanović od trgovca Popovića i u njoj otvorio kafanu, danas poznatu kao “Kongo”

Restoran i kafe bar “Kongo”, užička kafana, jedan je od starijih užičkih kafana. Nalazi se na Rakijskoj pijaci. Ova kafana okupljala je godinama Užičane, posebno one sa Carine.

Radojica Jovanović
Radojica Jovanović

“Kongo” postoji decenijama. Prvi vlasnik kafane je bio gospodstveni Radojica Jovanović, poznati užički proizvođač rakije. Kuću u kojoj je bila trgovina Popovića je otkupio i sa kafanom krenuo 1937. godine i radio do 1945. godine.

Kafe bar i restoran "Kongo“ danas sa baštom
Kafe bar i restoran “Kongo“ danas sa baštom

Kafana je nacionalizovana i pripala ugostiteljskom preduzeću „Sloga“. Kafana je proširena, dograđena je kuhinja. Od 2002. iznajmili su je Branko Marić i Marko Ćurković, koji je i danas 2018. vode. Na početku je radila kao restoran i kafana, zatim kao bar i pivnica. Vlasnici su pratili trendove i adaptirali prostor restorana gde se može dobro jesti i zabavljati. Veći deo današnjeg „Konga“ izrađen je u drvetu sa starim artifaktima skupljenih u Užicu sa početka 20. veka i fotografijama staroga Užica. Kafana ima lepu baštu na platou ispred kafane, pored znamenite užičke česme Pekarsko mehanskog esnafa.
Ime kafane, kao i nekim drugim užičkim kafanama, kao što su Džakarta ili Port Said, dali su sami Užičani tokom šezdesetih godina 20 veka, nadahnuti tašnjom jugoslovenskom politikom nesvrstavanja.

Restoran "Kongo" danas, sala
Restoran “Kongo” danas, sala

U kafani vikendom u noćnim časovima se okupljaju mladi Užičani, kada gostuju di džejevi. Organizuju se u„Kongu“ razne proslave i zabave.