Geografski i upravni centar Užica

1852
Tek izgrađena česma Opančarskog esnafa postavljena na tački geografskog centra Užica
Tek izgrađena česma Opančarskog esnafa postavljena na tački geografskog centra Užica

Nekad u starom Užicu, kada su tražili geografski centar Užica, našli su ga tu gde je Mali park. Na toj izmerenoj tački, stari Užičani su postavili svojevremeno česmu Opančarskog esnafa, koja je ostala na tom mestu kad je urađen Mali Park. Kasnije je prebačena prema glavnoj ulici, gde se i danas nalazi.

Centar Užica snimljen avgusta 1964, esnafska česma je tada na trgu
Centar Užica snimljen avgusta 1964, esnafska česma je tada na trgu

Danas taj geografski centar nije obležen, ali, je otprilike tu gde je bio nekadašnji spomenik u pokušaju Nikole Tesle. Tu gde je danas nekadašnja zgrada zv. “Opština” tj. upravna zgrada “Gradska kuća”, najbliža je zgrada geografskom centru Užica. Taj centar na kom je bila nekada jedna od užičkih pijaca opkružena najznačajnijim, a i najlepšim užičkim zgradama, prerastao je u Mesnu zajednicu “Centar”. U toj mesnoj zajednici je najviše upravnih ustanova. Sem nekadašnje Opštine danas, Gradske kuće, tu je zgrada Osnovnog i Višeg suda, MUP – Policijska uprava Užica, Republički geodetski zavod, Katastar, Dom zdravlja, Centar za majku i dete, JP Niskogradnja, JKP Vodovod, autobuska i železnička stanica…

Centar Užica u novije vreme
Centar Užica u novije vreme

Koliki je prostor koji zahvata Mesna zajednica “Centar”? Na istoku počinje od zapadnog dela MZ “Carine“ i “Lipe”. Zatim se prostire od raskrsnice ulica Heroja Luna i Zlatiborske proteže ul. “Boška Buhe”, preko Malog i Velikog Zabučja, ulicom Koste Abraševića do ul. “Heroja Luna” i nastavlja ul. “Međaj”, do nekadašnjeg drvenog mosta na Đetinji, danas betonskog zv.“Rakića most”. Prema severu MZ “Centar” se prostire ulicom Marije Mage Magazinović, Vidovdanskom do Beogradske i produžava uz Uremovački potok do ul. Nikole Tesle na severu.