Od “Japur bara” do kafe-bara “Revolt”

2239
Kafe - bar Revolt flajer (foto privredaregiona.com)
Kafe – bar Revolt flajer (foto privredaregiona.com)

U anketi časopisa “Caffe-bar” užički kafe “Revolt” je izabran za jedan od 10 najinteresantnijih lokala u Srbiji. Vlasnici su bili Branko Karapetrović i Branko Đurković, koji su otvorili kafe-bar 2003. godine u ulici Petra Ćelovića, na Megdanu. Branko Đurković je izašao iz zajedničkog posla 2006. godine.

Šank (foto privredaregiona.com)
Šank (foto privredaregiona.com)

Do 2001. u ovom prostoru bio je restoran Ratka Drčele “Japur bar”, poznat po tamburašima i dobroj kuhinji. Nazvan je po Japuru, posebnom Užičaninu, koji je sakupljao sekundarne sirovine i boravio pred ulazom nekadašnje samoposluge “Obnove”, prema Glavnoj ulici. Popodne bi silazio u podrum zgrade, gde je sakupljao sve i svašta od kartona do metala da odmori. Ponekad bi, kad su jake zime, prespavao u toplom podrumu koji su grejale cevi od centralnog grejanja. To mesto je od Užičana dobilo naziv “Japur bar”, što je Drčela posle adaptacije podrumskog prostora u restoran usvojio.

Deo enterijera (foto FB Branka Karapetrovića)
Deo enterijera (foto FB Branka Karapetrovića)

Zanimljiv zbog svog neobičnog enterijera, kafe “Revolt” je po otvaranju zadobio veliku pažnju gostiju i postao užički mejstrim hit. Od muzike se tu može čuti: soul, funk, acid jazz, hip hop, reggae, jazz, drum ‘n’ bass, deep house itd… U Revoltu su organizovane tematske večeri kao “Art lajv” – slikar Miodrag Pešić iz Valjeva portretisao tokom večeri muzičare koji sviraju i goste, a radove zatim izlagao u kafiću. Bilo je i izložbi fotografija “Crno beli svet”, kao i radova učenika umetničke škole u Užicu.