O Vlastimiru Vlastu Poliću, nekad omiljenom užičaninu

261

Vlasto je Rođen 26.10.1931. u Užicu od oca Radivoja i majke Milke (dev. Melentijević). osnovnu školu i 4 razreda gimnazije završio u Užicu. U Valjevu završio vojno-tehničku školu tehničar alata – alatničar. Bio je Aktivni sportista, fudbaler i golman FK Prvi partizan.

Užičani su bicikl zvali točak. Za motor nisu odmah smislili naziv. Zvali su ga motorcikl, a kasnije motor. Naziv motorcikl usvojen je tek pedesetih godina 20 veka.

: Vlasto Polić sa decom
: Vlasto Polić sa decom

Za Užičane pojava motorcikla bila je senzacionalna. Više se, dok voziš, ne voziš već se hladiš. Na motoru može da se prenese i više robe i materijala pa mogu da se voze i dvojica. Motor je brži od točka. Uz sve ovo bilo je i nekih mana. Motor je bio suviše skup što je za stare Užičane bilo značajno a i benzin je dosta koštao. Ipak motor je zaživeo, sve više Užčana koristilo ga je kao prevoz, a i počeo je da se koristi u moto trkama, a ta ljubav prema motoru traje do dan danas.

Vlasto je svojevremeno poznat u Užici kao motorciklista, takmičar, učestvovao u trkama motora. Jedan je od prvih užičkih bajkera. Poznavajući Vlasta smo shvatili da bajker nije pijani i ljuti čovek, agresivan uma da su to isti ljudi, kao i svi ostali. Jedina razlika je u tome njihova omiljena razonoda je vožnja na motoru, hobi, koji utiče na način života.

Vlastimir Polić je radio čitav radni vek u Prvom partizanu kao alatničar a kasnije i kao rukovodioc. Oženio se 12.07.1966 god., supruga Dragica rođ. 15.10.1940. od Vladisava i Stojanke (dev.Veselinović) Jovanović sa Varde. Imao dvoje dece Milku ’67 i Vladisava ’68.

Jedan od omiljenih Užičana Vlastimir Vlasto Polić Preminuo je 21.1.2005. u Užicu, u 73. godini života