Užičke Sekvoje

397

Osnovna škola “Nada Matić”je osnovana 1955. godine, ali je nova zgrada napravljena 1963. godine, kada je i zasađeno ova sekvoja. Ona ima posebno mesto, dočekuje i ispraća učenike i nastavnike, kao dobar domaćin i čuva tajne brojnih generacija koje su prošle kroz ovu školu. Kako pričaju nekadašnji nastavnici i prvi učenici ove škole, sećaju se škole, a sećaju se i prelepe sekvoje.

U Užicu starijih sekvoja ima dve. Užičani su ponosni što je najstarija od njih u školskom dvorištu.

Sekvoja je čudesna biljka koja odoleva svim promenama na Zemlji milionima godina. Njeno prirodno stanište se nalazi u oblastima Kine i Kalifornije. Džinovske sekvoje Kalifornije se smatraju najvećim živim vrstama na našoj planeti, a najstariji primerci su stari od 2500 do 4000 godina. Užičke sekvoje su donete iz rasadnika na Jelovoj Gori, a kasnije su prenete još dve sekvoje od kojih je jedna još uvek u dvorištu užičke bolnice, dok je druga kod Šopalovića blizu železničke stanice posečena zato što je velika porasla… U rasadnik su dospele jer je postojao interes da se negde sade, ali s obzirom da one puno porastu, primer je i ova pored škole, nisu za sadnju pored kuće. Razlog je jer ovo drvo može da podigne beton ili ulicu. Sada taj rasadnik ne postoji tako da najverovatnijeviše nema ni sadnica sekvoje da se nabavi u užičkom kraju.

U babušničkom selu Stol raste sekvoja koju je baka Mara Jocić zasadila kao grančicu pre više od trideset godina, a drvo je već dostiglo visinu od 30 m. Jedinstven drvored u Evropi sačinjen od 29 džinovskih sekvoja nalazi se u Baroševcu kod Lazarevca. U potrazi za vrstom drveta najpodesnijom za pošumljavanje prostora na površinskim kopovima Rudarskog basena “Kolubara”, stručnjaci Šumarskog instituta iz Beograda zasadili su sadnice sekvoje. Sve sadnice su se primile i do sada “izgurale” visinu od preko 30 metara.

Najveći živi primerak sekvoje je “General Sherman” u američkom “Sekvoja nacionalnom parku”. Sekvoja je stara između 2500 i 3000 godina, prečnik stabla je veći od 31. metra, visoka je 83 m, a prečnik krune stabla je oko 11 m.

Fotorafije: 1,2. Sekvoja u dvorištu Osnovne škole Nada Matić; Na njoj se nalazi tablica sa tekstom o sekvojama.